PRZEPIS
wstecz

KOPUŁA Z MUSEM CZEKOLADOWYM

kopula z musem czekoladowym 2
kopula z muse

Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 1 kopuła czekoladowa
  • 200 gmusu czekoladowego
  • 200 gpurée z malin
  • 2 gagaru
  • 50 gsiekanych orzechów laskowych
  • 50 gcukru
  • 50 mlsosu waniliowego
  • świeże maliny
  • maliny liofilizowane
  • ciastka czekoladowe

Sposób przygotowania

  1. Puree z maliny podgrzewamy do temperatury 90°C i dodajemy agar, mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę na grubość około 0,5 cm. Chłodzimy.
  2. Na patelni karmelizujemy cukier, dodajemy orzechy laskowe, zdejmujemy z patelni i mieszamy. Wylewamy na matę silikonową i studzimy. Po przestudzeniu kruszymy na drobne kawałki.
  3. Mus czekoladowy ubijamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Do kopuły czekoladowej wkładamy pokruszone orzechy w karmelu, wyciętą żelkę malinową, na górę szprycujemy mus czekoladowy. Drugą połowę kopuły czekoladowej przykładamy do gorącej patelni, aby odrobinę się rozpuściła i natychmiast przykładamy do drugiej połówki, aby się skleiło na kształt kuli. Chłodzimy.
  5. Kulę układamy na pokruszonych ciastkach, dekorujemy świeżymi i liofilizowanymi owocami. Przed serwowaniem całość polewamy gorącym sosem czekoladowym tak, aby kopuła się rozpuściła.