wstecz

Kurt Scheller - Trener Kulinarny

Szwajcarski szef kuchni, krytyk kulinarny, założyciel akademii kulinarnej.

„Lubię pracę z młodymi kucharzami – dlatego zdecydowałem się zostać trenerem w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Myślę, że to ogromna pomoc dla nich w tym, aby później zostali wybitnymi szefami kuchni.”

„Lubię pracę z młodymi kucharzami – dlatego zdecydowałem się zostać trenerem w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Myślę, że to ogromna pomoc dla nich w tym, aby później zostali wybitnymi szefami kuchni. Daje im to możliwość zdobywania praktycznej wiedzy na ich dalszą drogę zawodową. Szef kuchni nie jest zwykłym pracownikiem. Jest organizatorem. Wybiera produkty, zespół, sprawdza, analizuje, przygotowuje nowe menu. Szef kuchni wychodzi naprzeciw wymaganiom Gości i do Gości. Jest gospodarzem, rozumie i doradza. Uczyć trzeba praktyki, a nie tylko techniki i teorii."

Szwajcar, łączący miłość do gotowania z podróżami. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrej kuchni, bo z pewnością do łatwych nie należy m in. dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.

W Polsce od 1991 roku, gdzie objął stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni  w  Hotelu Bristol Od 1997 do 2002 roku był Dyrektorem Pionu Kulinarnego w warszawskim Hotelu Sheraton, a  w 2003 roku został dyrektorem kulinarnym *****  Hotelu Rialto, gdzie też znajdowała się wielokrotnie nagradzana restauracja, sygnowana jego imieniem –  Kurt Scheller’s Restaurant.

Dzisiaj, z powodzeniem od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną,  miejsce spotkań  w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.

Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order  Etole d’Europe,  w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną , w 2016 Polska Akademia Gastronomiczna  przyznała nagrodę w kategorii ARS COQUINARIA Mistrz Mistrzów.