wstecz

Akademia Mistrzów Smaku by Belvedere: Wielki Finał drugiej edycji!

Dobiegła końca druga edycja Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere. Rok pełen kulinarnych odkryć i wyzwań zakończył się Wielką Galą Finałową, w trakcie której poznaliśmy laureatów – uczniów, którzy dowiedli, że chcą zmieniać się w mistrzów. 

Niezwykle ważny dla przyszłości kuchni projekt, którego jesteśmy mecenasem, powstał z myślą o profesjonalnym wsparciu uczniów szkół gastronomicznych w rozwoju ich pasji, talentów i umiejętności zawodowych. Druga edycja okazała się czasem inspirujących, mocno angażujących podróży po najróżniejszych obszarach kuchni, nie tylko tych stricte kulinarnych. Młodzi kucharze odbyli 15 całodniowych szkoleń – łącznie 120 godzin zajęć dydaktycznych pod kierunkiem 21 trenerów kulinarnych i 11 ekspertów merytorycznych o topowym znaczeniu dla polskiej branży gastronomicznej.

Ani się obejrzeliśmy, a nadszedł moment uroczystego wręczenia dyplomów i nagród dla najzdolniejszych. Wielka Gala Finałowa z udziałem założycieli Akademii, mentorów i mecenasów odbyła się 27 czerwca w Auli Kryształowej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Poprowadzili ją prezeska Belvedere Gourmet Group Elżbieta Nitsze oraz ekspert merytoryczny Akademii Paweł Gruba. Nie brakowało ani radości, ani wzruszeń! Przyznawane przez cały rok przez trenerów punkty kwalifikacyjne zadecydowały o przyznaniu tytułu najbardziej uzdolnionego studenta i głównej nagrody Patrykowi Szymańskiemu z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu. Laureat otrzymał staż u Massima Bottury w trzygwiazdkowej restauracji Osteria Francescana w Modenie. Wśród wyróżnionych znaleźli się Przemysław Szulc (1. wyróżnienie, wyjazd do RATIONAL AG w Niemczech), Iwo Nowacki (2. wyróżnienie, szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts), Wiktor Wołczyk (3. wyróżnienie, szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts) i Natalia Pintera (4. wyróżnienie, szkolenie cukiernicze w Warsaw Academy of Pastry Arts). Z kolei tytuł najzdolniejszego cukiernika oraz nagroda w postaci kursu cukierniczego w Akademii Czekolady Callebaut Polska przypadły Leonowi Tyrale. Zdobywców nagrody głównej i 1. wyróżnienia Rektor SGGW nagrodził ponadto indeksami na studia na kierunku Hotelarstwo i Gastronomia.

Nie możemy nie wspomnieć o nagrodzie Chefs Culinar dla najlepszej szkoły! W nowym roku akademickim zaprosimy do Chefs Atelier uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych im. Karola Libelta w Poznaniu na specjalne warsztaty kulinarne.

Absolwentom serdecznie gratulujemy zaangażowania i zmysłu twórczego, a trenerom – autorytetu. I już odliczamy dni do rozpoczęcia trzeciej edycji!