Ryby i owoce morza
Ryby, bez względu na to, czy pochodzą z mórz, czy jezior należą do najcenniejszych produktów w jadłospisie człowieka. Ze względu na swoje walory smakowe i właściwości zdrowotne są bardzo chętnie wybierane zarówno przez szefów kuchni, jak i konsumentów.
Jednym z najważniejszych składników odżywczych ryb są tłuszcze i łatwo przyswajalne białka. Rybi tłuszcz zawiera cenne kwasy Omega-3 wspomagające układ krążenia, odpornościowy i nerwowy. Ponadto mięso ryb morskich bogate jest w jod.
Owoce morza również zyskują coraz większe rzesze miłośników, a to za sprawą unikalnego smaku i bogactwa wartości odżywczych.
Ryby i owoce morza to produkty lekkostrawne i zalecane w wielu dietach.
Każdy miłośnik ryb i owoców morza znajdzie u nas coś dla siebie. Łosoś? Jesiotr? Okoń morski? A może ośmiornica lub homar? Nie ma problemu! Nasza gama słodko- i słonowodnych specjałów to szeroki wachlarz możliwości. Oferujemy ryby całe, patroszone, elementy rybne oraz filety, a także różne rodzaje owoców morza, jak mięczaki czy szeroką gamę skorupiaków.
Nasze wieloletnie międzynarodowe doświadczenie w zaopatrzeniu gastronomii pozwala nam sprostać oczekiwaniom najbardziej wymagających klientów.
Dzięki nowoczesnym metodom połowu i produkcji nasz asortyment wyróżnia jakość, powtarzalność i sprawdzone pochodzenie. Szczególną wagę przywiązujemy do tego, aby oferowane przez nas ryby i owoce morza pochodziły ze zrównoważonych połowów i czystych łowisk.
Ryby i owoce morza ze względu na bogatą mikroflorę są produktami mało trwałymi. Do tego często wymagają długiego transportu, szczególnie gatunki egzotyczne. Aby zapewnić stałą dostępność produktów z całego świata wybieramy najbardziej optymalne rozwiązanie jakim jest mrożenie szokowe.
Metody pakowania:
W naszej ofercie znaleźć można produkty pakowane różnymi metodami, wśród których najpopularniejsze to:
- SHP (shatterpack) – mrożenie w taflach, najczęściej bez glazury, gdzie folia zabezpiecza przed obsuszeniem produktu,
- IQF (Individually Quick Frozen) – pojedyncze mrożenie, gdzie różny procent glazury zabezpiecza przed obsuszeniem produktu,
- IWP (vacuum) – każda sztuka indywidualnie zapakowana w worek lub folię, co zabezpiecza produkt przed obsuszeniem.
Produkcja morska lub lądowa
Biorąc pod uwagę bardzo ważny dla jakości moment mrożenia wyróżniamy:
- produkcję morską – ryby zamrażane są szokowo zaraz po złowieniu, najczęściej jeszcze na statku. Ten sposób mrożenia zapewnia najwyższą jakość, porównywalną do ryb świeżych. W rzeczywistości z tego rodzaju surowca, po rozmrożeniu, wielu dystrybutorów oferuje tzw. ryby świeże „refresh”;
- produkcję lądową – ryby zamrażane są po rozładunku w przetwórniach lądowych, do których trafiają z portów.
Ryby i owoce morza z naszej oferty zawierają niewielki procent glazury. Dodatkowo dokładamy wszelkich starań, aby nie zawierały dodatków chemicznych takich, jak stabilizatory lub polifosforany, które wpływają na jakość końcową produktu.
Sprawdź naszą bogatą ofertę - kliknij tutaj i przejdź do Webshopu >>