wstecz

Artur Głuchowski - Ekspert Akademii

Adiunkt badawczo- naukowy

„Akademia Mistrzów smaku jest dla mnie jest świetną inicjatywą, która pozwoli uczestnikom na intensywny rozwój zawodowy, będzie stanowiła miejsce na rozwijanie pasji i możliwość spotkania kolegów i koleżanek z całej Polski.”

„Akademia Mistrzów smaku jest dla mnie jest świetną inicjatywą, która pozwoli uczestnikom na intensywny rozwój zawodowy, będzie stanowiła miejsce na rozwijanie pasji i możliwość spotkania kolegów i koleżanek z całej Polski. Będzie to zapewne miejsce szlifowania umiejętności kulinarnych pod okiem najlepszych mistrzów i trenerów kulinarnych. Możliwość zaczerpnięcia wiedzy od specjalistów pracujących w jednej z najstarszych i  najbardziej renomowanych uczelni przyrodniczych w kraju. 

Zdecydowałem się na udział w Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere, ponieważ myślę że to super inicjatywa, której z pewnością brakowało w przestrzeni publicznej. Jest to sposób na pokazanie, że gastronomia jest dziedziną, w której kierunku warto się kształcić i rozwijać. Świetny pomysł na uzupełnienie podstawy programowej w polskich gastronomiach, a zarazem sposób na zwrócenie uwagi publicznej na konieczności dostosowania nauczanych treści do wymogów współczesnej gastronomii.”

Naukowiec, nauczyciel akademicki. 
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie

Dr Głuchowski bada wpływ obróbki kulinarnej oraz nowoczesnych metod kulinarnych (sous-vide, kuchnia molekularna, Note by Note) na jakość potraw. Projektuje także nowe potrawy o charakterze prozdrowotnym, wykorzystując aktualne strategie obniżania soli kuchennej w żywności (heterogeniczna dystrybucja soli, uwydatnienie słoności wywołane zapachem, dodatek alg morskich).

Członek międzynarodowej grupy ds. gastronomii molekularnej i fizycznej. Swoje doświadczenie zdobywał pracując w zakładach gastronomicznych i jednostkach naukowych znajdujących się w Niemczech, Irlandii i USA.

Prowadzi zajęcia z technologii gastronomicznej, projektowania nowych potraw, kuchni świata oraz obsługi konsumenta w gastronomii i hotelarstwie.