BROWNIE Z PIANĄ JAŁOWCOWĄ I MALINOWYM COULIS
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 7
- 200 gciemnej czekolady 70% Callebaut
- 200 gmasła
- 200 gcukru
- 6 jaj
- 15 gmąki
- 15 gmieszanki Wiberg Berry Sun
- 7 tartaletek czekoladowych o śr. 10,5 cm
Brownie
Sposób przygotowania:
- Rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej.
- Ubij osobno białka i żółtka z cukrem, a następnie połącz w puszystą masę.
- Do lekko wystudzonej czekolady dodaj ubite jajka i łyżkę mąki. Dla aromatu możesz również dodać Wiberg Berry Sun
- Gotową masą napełnij tartaletki i ułóż je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 12 minut w 180°C.
- 600 mlmaślanki
- 200 mlśmietanki 30%
- 200 gcukru
- 1 ggumy ksantanowej
- jałowiec Wiberg
Piana jałowcowa
Sposób przygotowania:
- Zagotuj śmietanę z cukrem i jałowcem, tak aby śmietana przeszła smakiem jałowca.
- Do przecedzonej i ostudzonej masy dodaj gumę ksantanową i maślankę.
- Blenduj do połączenia się składników.
- Przelej do syfonu, załaduj dwa naboje.
- 750 gmrożonych malin (grys)
- 200 gcukru
- 150 mlwody
- 5 gagaru
- tarta skórka z limonki
Malinowe coulis
Sposób przygotowania:
- Zagotuj malinowy grys z cukrem, wodą i skórką z limonki. Gotuj chwilę do wymieszania się składników.
- Przetrzyj przez drobne sito, zagotuj z dodatkiem agaru.
- Uzyskaną masę zblenduj i odstaw do lodówki.
- Po zastygnięciu ponownie zblenduj, aby uzyskać gęsty sos.
- liofilizowane maliny
- liofilizowane truskawki
- liofilizowane jeżyny
- kwiaty (np. czarnuszki, werbeny, nasturcji)
Wykończenie
- Wyciskaj pianę jałowcową na brownie, dekoruj liofilizowanymi owocami, kwiatami i malinowym coulis.
Brownie możesz również serwować na ciepło, pamiętaj jednak, aby w takim przypadku pianę jałowcową podać osobno (nie na brownie).