BUŁECZKI BAO Z ROŚLINNYM KOREAN FRIED CHICKEN
autor przepisu: Tomasz Woźniakowski, Plantway
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 1 lwody
- 360 gmąki ryżowej
- 180 gmąki pszennej
- 18 gskrobi ziemniaczanej
- 9 gproszku do pieczenia
- 6 gsoli
Chrupiąca panierka
Przygotuj panierkę, mieszając wszystkie składniki.
- 260 gpasty gochujang
- 200 gsosu sojowego
- 100 mlwody
- 50 gcukru
- 40 gimbiru
- 20 goleju sezamowego
- 20 goctu ryżowego
- 15 gczosnku
Pikantny sos koreański
Składniki na sos dokładnie zblenduj. Przełóż do rondelka i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i uzyskasz gładką, kleistą konsystencję.
- 300 groślinnego Ku*czaka Naked
- 40 gbiałego sezamu
Roślinny Ku*czak
Sposób przygotowania:
- Rozmroź kawałki Ku*czaka Naked.
- Dwukrotnie (dla lepszego efektu) zapanieruj kawałki Ku*czaka Naked i smaż je we fryturze przez 4-5 minut.
- Odsącz, obtocz w podgrzanym sosie i posyp sezamem.
- 8 bułeczek bao (białych lub czarnych)
- 1 sałata
- 1 pęczek szczypiorku
Wykończenie
Sposób podania:
- Rozmroź bułeczki bao.
- Podgrzej bułeczki na parze, wypełnij każdą liściem sałaty i kawałkami Ku*czaka.
- Udekoruj danie drobno siekanym szczypiorkiem.