BUŁECZKI BAO Z SZARPANĄ WOŁOWINĄ
Autor przepisu: Artur Musztyfaga
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 bułeczek bao naturalnych
- 1 kgszarpanej wołowiny
- 500 gczerwonej kapusty
- 100 gczerwonej cebuli
- 100 gjabłek
- 50 gobranej marchwi
- 100 gmango
- 1 papryka chili
- 0,5 peczkadymki
- 200 mlsosu BBQ
- 100 gmajonezu
- ocet winny
- ocet mango WIBERG
- sos sriracha
- przyprawa cejun WIBERG
- szczypta kolendry
- siekane orzechy ziemne prażone
- krojony szczypiorek
- olej, cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Wołowina
- Wołowinę rozmroź i podlej delikatnie wodą i sosem BBQ.
- Duś do momentu powstania jednolitego sosu z mięsem.
Surówka z czerwonej kapusty
- Kapustę cienko poszatkuj, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Chwilę ugniataj.
- Następnie dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, jabłko pokrojone w julienne oraz marchewkę.
- Dopraw octem winnym i wymieszaj.
- Na koniec dodaj olej i wymieszaj ponownie. W razie potrzeby dopraw do smaku.
Salsa z mango
- Mango pokrój w kostkę, dopraw octem mango WIBERG.
- Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, plasterki papryczki chili i świeżą kolendrę. \
Spicy mayo
- Wymieszaj majonez z sosem sriracha, dodaj sok z limonki i przyprawę cajun – do smaku.
Wykończenie
- Napełnij bułki mięsem, surówką i salsą, polej ostrym sosem majonezowym, udekoruj orzeszkami, kolendrą i szczypiorkiem.