PRZEPIS
wstecz

BUŁECZKI BAO Z SZARPANĄ WOŁOWINĄ

bao z szarpaną wołowiną
bao z szarpaną wołowiną

Autor przepisu: Artur Musztyfaga

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 bułeczek bao naturalnych
  • 1 kgszarpanej wołowiny
  • 500 gczerwonej kapusty
  • 100 gczerwonej cebuli
  • 100 gjabłek
  • 50 gobranej marchwi
  • 100 gmango
  • 1 papryka chili
  • 0,5 peczkadymki
  • 200 mlsosu BBQ
  • 100 gmajonezu
  • ocet winny
  • ocet mango WIBERG
  • sos sriracha
  • przyprawa cejun WIBERG
  • szczypta kolendry
  • siekane orzechy ziemne prażone
  • krojony szczypiorek
  • olej, cukier, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Wołowina 

  1. Wołowinę rozmroź i podlej delikatnie wodą i sosem BBQ. 
  2. Duś do momentu powstania jednolitego sosu z mięsem.

Surówka z czerwonej kapusty 

  1. Kapustę cienko poszatkuj, dopraw solą, cukrem i pieprzem. Chwilę ugniataj.
  2. Następnie dodaj pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, jabłko pokrojone w julienne oraz marchewkę.
  3. Dopraw octem winnym i wymieszaj. 
  4. Na koniec dodaj olej i wymieszaj ponownie. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Salsa z mango 

  1. Mango pokrój w kostkę, dopraw octem mango WIBERG.
  2. Dodaj czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę, plasterki papryczki chili i świeżą kolendrę. \

Spicy mayo 

  • Wymieszaj majonez z sosem sriracha, dodaj sok z limonki i przyprawę cajun – do smaku.

Wykończenie 

  • Napełnij bułki mięsem, surówką i salsą, polej ostrym sosem majonezowym, udekoruj orzeszkami, kolendrą i szczypiorkiem.