CANNOLI Z KREMEM Z RICOTTY I PISTACJAMI

Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 250 gmąki pszennej
- 60 mlbiałego wina
- 50 gmasła
- 40 gcukru pudru
- 1 jajo
- 1 łyżka białego octu winnego
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu Wiberg
- 0,5 łyżeczki pudru cytrynowego Wiberg
- sól
- olej do smażenia
Korpusy
Sposób przygotowania:
- Do dzieży miksera planetarnego wsyp mąkę pszenną, cukier puder, puder cytrynowy, kardamon i sól, dodaj zimne masło. Miksuj, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
- Dodaj wino, ocet winny i jajko, wyrób na jednolitą masę.
- Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
- Następnie rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wytnij koła o średnicy około 10 cm.
- Każde koło owiń wokół formy do cannoli (metalowa rurka), sklejając brzegi za pomocą rozmąconego jajka.
- Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym.
- 500 gniesolonej ricotty
- 100 gcukru pudru
- 50 gczekolady deserowej 72%
- 3 łyżki kremu pistacjowego
- 1 łyżeczka pudru pomarańczowego Wiberg
Krem z ricotty
Sposób przygotowania:
- Czekoladę posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce do uzyskania gładkiej masy.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego, nadziewaj przygotowane wcześniej korpusy.
- 100 gposiekanych pistacji
- cukier puder
Wykończenie
Sposób podania:
- Brzegi wypełnionych kremem cannoli udekoruj posiekanymi pistacjami.
- Oprósz ciastka cukrem pudrem.
- Ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.