PRZEPIS
wstecz

CANNOLI Z KREMEM Z RICOTTY I PISTACJAMI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 250 gmąki pszennej
  • 60 mlbiałego wina
  • 50 gmasła
  • 40 gcukru pudru
  • 1 jajo
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu Wiberg
  • 0,5 łyżeczki pudru cytrynowego Wiberg
  • sól
  • olej do smażenia

Korpusy

Sposób przygotowania:

  1. Do dzieży miksera planetarnego wsyp mąkę pszenną, cukier puder, puder cytrynowy, kardamon i sól, dodaj zimne masło. Miksuj, aż masa będzie przypominać kruszonkę.
  2. Dodaj wino, ocet winny i jajko, wyrób na jednolitą masę.
  3. Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
  4. Następnie rozwałkuj na grubość 1-2 mm. Wytnij koła o średnicy około 10 cm.
  5. Każde koło owiń wokół formy do cannoli (metalowa rurka), sklejając brzegi za pomocą rozmąconego jajka.
  6. Smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Odsącz na ręczniku papierowym.
Składniki
  • 500 gniesolonej ricotty
  • 100 gcukru pudru
  • 50 gczekolady deserowej 72%
  • 3 łyżki kremu pistacjowego
  • 1 łyżeczka pudru pomarańczowego Wiberg

Krem z ricotty

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj.
  2. Wszystkie składniki wymieszaj w misce do uzyskania gładkiej masy.
  3. Przełóż masę do rękawa cukierniczego, nadziewaj przygotowane wcześniej korpusy.
Składniki
  • 100 gposiekanych pistacji
  • cukier puder

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Brzegi wypełnionych kremem cannoli udekoruj posiekanymi pistacjami. 
  2. Oprósz ciastka cukrem pudrem.
  3. Ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.