PRZEPIS
wstecz

CARPACCIO Z FIG Z KAWIOREM Z PIECZONEJ CEBULI, KULKAMI RYŻOWYMI I SMAŻONĄ TYKWĄ

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 20 fig

Carpaccio

Sposób przygotowania:

  1. Weź cztery figi na jedną porcję.
  2. Obierz ze skóry i usuń twarde części.
  3. Delikatnie rozwałkuj pomiędzy dwoma warstwami foli spożywczej, tworząc carpaccio. 
  4. Przełóż rozwałkowane figi na środek dopasowanego rozmiarem talerza.
Składniki
  • 500 mloleju
  • 200 gwody
  • 50 gesencji dymnej Knorr
  • 10 gagaru

Kawior z pieczonej cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Wlej olej do wysokiego pojemnika GN (najlepiej metalowego) i włóż do "szokówki", żeby osiągnął temperaturę około 3-5°C.
  2. Zagotuj wodę z esencją dymną, przestudź do około 80°C i dodaj agar.
  3. Ciepły roztwór wkrapiaj do zimnego oleju za pomocą strzykawki lub miękkiej buteleczki.
  4. Zastygnięte kuleczki wyjmij z oleju i opłucz w zimnej wodzie.
  5. Dodaj do kulek łyżeczkę esencji dymnej. Wymieszaj.
Składniki
  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • olej do smażenia

Kulki ryżowe

Sposób przygotowania:

  1. Rozłóż papier ryżowy na desce do krojenia, posmaruj go wodą i przyłóż drugim papierem.
  2. Z tak przygotowanego materiału powycinaj kółeczka za pomocą pierścienia kucharskiego i rozłóż na ruszcie. 
  3. Piecz w temperaturze 190°C przez około 5 minut.
Składniki
  • 200 gmarynowanej tykwy
  • 100 gskrobi kukurydzianej
  • olej do smażenia
  • sól

Smażona tykwa

Sposób przygotowania:

  1. Marynowaną tykwę pokrój w julienne, opłucz w zimnej wodzie i dobrze osusz.
  2. Obtocz w skrobi i smaż w głębokim tłuszczu.
  3. Po usmażeniu wyłóż na ręcznik kuchenny, dopraw solą lub ulubioną przyprawą.
Składniki
  • SERio Parmegio
  • air bag ziemniaczany Sosa
  • olej z orzechów włoskich Wiberg
  • liście nasturcji
  • mix kwiatów

Wykończenie

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj cienko krojonymi płatkami Parmegio, posypką z air baga, liśćmi i kwiatami, delikatnie polej olejem orzechowym.