PRZEPIS
wstecz

CHŁODNIK Z MARCHEWKI, MANGO I OGÓRKA W IMBIRZE, PODAWANY Z KREWETKAMI I KULKAMI POMARAŃCZOWYMI

chłodnik
chłodnik

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgpurée z mango
  • 1 kgpurée z marchewki
  • 0,5 lmleka kokosowego
  • 0,7 lpiwa imbirowego
  • 10 gcurry Dheli
  • 0,5 kgogórków
  • 0,1 loctu ryżowego
  • 20 gświeżego imbiru
  • 0,7 kgkulek pomarańczowych
  • 0,5 kgedamame
  • 0,5 kgkrewetek zimowodnych
  • oliwa z czosnkiem niedźwiedzim

Sposób przygotowania

  1. Puree z marchwi i mango doprowadź do temperatury pokojowej i połącz razem w wysokim naczyniu z mlekiem kokosowym, curry i piwem imbirowym.
  2. Zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem, przelej do syfonu i wbij 1 nabój do śmietany.
  3. Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę 5mm. Przełóż do worka do wakowania, dodaj pokrojony imbir, ocet, piwo imbirowe i mocno wszystko zawakuj. Pozostaw na kilkanaście minut, odcedź i usuń świeży imbir.
  4. Za pomocą syfonu nakładaj gotowy chłodnik. Serwuj z ogórkiem, krewetkami, edamame, kulkami pomarańczowymi, oliwą i szczawiem.