CHŁODNIK Z MARCHEWKI, MANGO I OGÓRKA W IMBIRZE, PODAWANY Z KREWETKAMI I KULKAMI POMARAŃCZOWYMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgpurée z mango
- 1 kgpurée z marchewki
- 0,5 lmleka kokosowego
- 0,7 lpiwa imbirowego
- 10 gcurry Dheli
- 0,5 kgogórków
- 0,1 loctu ryżowego
- 20 gświeżego imbiru
- 0,7 kgkulek pomarańczowych
- 0,5 kgedamame
- 0,5 kgkrewetek zimowodnych
- oliwa z czosnkiem niedźwiedzim
Sposób przygotowania
- Puree z marchwi i mango doprowadź do temperatury pokojowej i połącz razem w wysokim naczyniu z mlekiem kokosowym, curry i piwem imbirowym.
- Zblenduj na gładką masę, dopraw solą i pieprzem, przelej do syfonu i wbij 1 nabój do śmietany.
- Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne, następnie pokrój w kostkę 5mm. Przełóż do worka do wakowania, dodaj pokrojony imbir, ocet, piwo imbirowe i mocno wszystko zawakuj. Pozostaw na kilkanaście minut, odcedź i usuń świeży imbir.
- Za pomocą syfonu nakładaj gotowy chłodnik. Serwuj z ogórkiem, krewetkami, edamame, kulkami pomarańczowymi, oliwą i szczawiem.