CHŁODNIK NA TRZY SPOSOBY
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 340 g świeżych ogórków
- 260 gawokado
- 100 gświeżego mytego szpinaku
- 10 gmięty
- 10 gkolendry
- 10 gmiodu
- 5 gczosnku
- sok z jednej limonki
- sól
- pieprz
- Zielony olej:
- 180 goleju
- 110 gnatki pietruszki
- 50 g świeżego koperku
- 40 gświeżego mytego szpinaku
Chłodnik z ogórków i awokado
Sposób przygotowania:
Chłodnik
- Ogórki obierz i umieść wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa.
- Dopraw, przetrzyj przez drobne sito.
Zielony olej
- Natkę pietruszki i koper włóż do Thermomixa. Dodaj olej i szpinak.
- Podgrzej do 65°C i blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
- Pozostaw do wystudzenia w kielichu.
Wykończenie
Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj plastry ogórka, smagliczkę różową, świeżą miętę i zielony olej.
- 1 kgpomidorów
- 340 gogórków
- 200 gpapryki
- 100 gmiąższu z białego pieczywa
- 100 gczerwonej cebuli
- 10 gpapryki pepperoni
- 10 gczosnku
- 40 goliwy z oliwek
- 30 gczerwonego octu winnego
- sok z jednej limonki
- sól
- pieprz
Gazpacho
Sposób przygotowania:
Chłodnik
- Pomidory i paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
- Umieść wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa, zmiksuj na gładko.
- Dopraw solą i pieprzem.
Wykończenie
Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj pomidory żółte, pomidory cherry, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, świeżą bazylię i świeżo mielony pieprz.
- 1 lkefiru
- 500 mlmaślanki
- 300 gbotwiny
- 200 gświeżych ogórków
- 260 grzodkiewek
- 40 gświeżego szczypiorku
- 40 gświeżego koperku
- 5 gczosnku
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Chłodnik z botwiny
Sposób przygotowania:
Chłodnik
- Botwinkę dokładnie umyj i oczyść.
- Buraczki pokrój w drobną kostkę, łodygi i liście również drobno posiekaj.
- Wszystkie pokrojone części botwinki włóż do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj około 10 minut.
- W czasie gotowania wywaru pokrój ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek.
- Wywar wystudź. Dodaj kefir, maślankę i pokrojone warzywa.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Wykończenie
Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj plastry rzodkiewek, smagliczkę białą, świeży koperek i świeżo mielony pieprz.