PRZEPIS
wstecz

CHŁODNIK NA TRZY SPOSOBY

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 340 g świeżych ogórków
  • 260 gawokado
  • 100 gświeżego mytego szpinaku
  • 10 gmięty
  • 10 gkolendry
  • 10 gmiodu
  • 5 gczosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • pieprz
  • Zielony olej:
  • 180 goleju
  • 110 gnatki pietruszki
  • 50 g świeżego koperku
  • 40 gświeżego mytego szpinaku

Chłodnik z ogórków i awokado

Sposób przygotowania:

Chłodnik

  1. Ogórki obierz i umieść wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa.
  2. Dopraw, przetrzyj przez drobne sito.

Zielony olej

  1. Natkę pietruszki i koper włóż do Thermomixa. Dodaj olej i szpinak.
  2. Podgrzej do 65°C i blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut. 
  3. Pozostaw do wystudzenia w kielichu.

Wykończenie

Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj plastry ogórka, smagliczkę różową, świeżą miętę i zielony olej.

Składniki
  • 1 kgpomidorów
  • 340 gogórków
  • 200 gpapryki
  • 100 gmiąższu z białego pieczywa
  • 100 gczerwonej cebuli
  • 10 gpapryki pepperoni
  • 10 gczosnku
  • 40 goliwy z oliwek
  • 30 gczerwonego octu winnego
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • pieprz

Gazpacho

Sposób przygotowania:

Chłodnik

  1. Pomidory i paprykę oczyść z gniazd nasiennych.
  2. Umieść wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa, zmiksuj na gładko. 
  3. Dopraw solą i pieprzem.

Wykończenie

Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj pomidory żółte, pomidory cherry, czerwoną cebulę, oliwę z oliwek, świeżą bazylię i świeżo mielony pieprz.

Składniki
  • 1 lkefiru
  • 500 mlmaślanki
  • 300 gbotwiny
  • 200 gświeżych ogórków
  • 260 grzodkiewek
  • 40 gświeżego szczypiorku
  • 40 gświeżego koperku
  • 5 gczosnku
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Chłodnik z botwiny

Sposób przygotowania:

Chłodnik

  1. Botwinkę dokładnie umyj i oczyść.
  2. Buraczki pokrój w drobną kostkę, łodygi i liście również drobno posiekaj.
  3. Wszystkie pokrojone części botwinki włóż do garnka i zalej małą ilością wody. Gotuj około 10 minut.
  4. W czasie gotowania wywaru pokrój ogórki, rzodkiewki, czosnek, szczypiorek i koperek.
  5. Wywar wystudź. Dodaj kefir, maślankę i pokrojone warzywa.
  6. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Wykończenie

Zainspiruj się naszym platingiem. Do dekoracji wykorzystaj plastry rzodkiewek, smagliczkę białą, świeży koperek i świeżo mielony pieprz.