CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO
Autor przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4
- 400 gnapoju koksowo-sojowego
- 340 gświeżych ogórków
- 260 gawokado
- 100 gświeżego mytego szpinaku
- 10 gViolife Viocreme Sour
- 10 gmiodu
- 10 gświeżej mięty
- 10 gświeżej kolendry
- 5 gczosnku
- sok z jednej limonki
- sól
- pieprz
Chłodnik
Sposób przygotowania:
- Obierz ogórki.
- Umieść je wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa. Dopraw.
- Zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito.
- 180 mloleju
- 110 gnatki pietruszki
- 50 gkoperku
- 40 gświeżego mytego szpinaku
Zielona oliwa
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki oraz koper przełóż do Thermomixa.
- Dodaj olej i szpinak. Podgrzej do 65°C.
- Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
- Pozostaw oliwę w kielichu do wystudzenia.
- Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 170 gświeżego ogórka
- 10 gcytrusowego AcetoPlus Wiberg
Kompresowany ogórek
Sposób przygotowania:
- Pokrój ogórek w cienkie plastry.
- Przełóż do worka VAC, wlej AcetoPlus.
- Skompresuj.
- świeża mięta
- olej
Smażona mięta
Sposób przygotowania:
- Oberwij listki mięty.
- Rozgrzej olej, wrzuć liście, usmaż.
- Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Użyj do dekoracji.
- świeży ogórek
- rzodkiewki
- kwiaty jadalne
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.