PRZEPIS
wstecz

CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO

Autor przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 4

Składniki
  • 400 gnapoju koksowo-sojowego
  • 340 gświeżych ogórków
  • 260 gawokado
  • 100 gświeżego mytego szpinaku
  • 10 gViolife Viocreme Sour
  • 10 gmiodu
  • 10 gświeżej mięty
  • 10 gświeżej kolendry
  • 5 gczosnku
  • sok z jednej limonki
  • sól
  • pieprz

Chłodnik

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ogórki.
  2. Umieść je wraz z resztą składników w kielichu Thermomixa. Dopraw.
  3. Zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito.
Składniki
  • 180 mloleju
  • 110 gnatki pietruszki
  • 50 gkoperku
  • 40 gświeżego mytego szpinaku

Zielona oliwa

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki oraz koper przełóż do Thermomixa.
  2. Dodaj olej i szpinak. Podgrzej do 65°C.
  3. Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
  4. Pozostaw oliwę w kielichu do wystudzenia.
  5. Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Składniki
  • 170 gświeżego ogórka
  • 10 gcytrusowego AcetoPlus Wiberg

Kompresowany ogórek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogórek w cienkie plastry.
  2. Przełóż do worka VAC, wlej AcetoPlus.
  3. Skompresuj.
Składniki
  • świeża mięta
  • olej

Smażona mięta

Sposób przygotowania:

  1. Oberwij listki mięty.
  2. Rozgrzej olej, wrzuć liście, usmaż.
  3. Odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  4. Użyj do dekoracji.
Dekoracje
  • świeży ogórek
  • rzodkiewki
  • kwiaty jadalne

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.