COMBER Z SARNY Z MUSKATOWYM PURÉE I GRATIN Z TOPINAMBURU
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 8
- 1,4 kgcombra z sarny
- 80 gmasła
- 5 ząbków czosnku
- 60 gWiberg Afrika
- 4 gałązki tymianku
Comber z sarny
Sposób przygotowania:
- Comber z sarny wyczyść z błon i natrzyj Wiberg Afrika.
- Przygotowane mięso włóż do worka próżniowego wraz ze świeżym tymiankiem i masłem. Worek próżniowy zgrzej, włóż do garnka z wodą i gotuj przez godzinę w 56°C.
- Po upływie tego czasu wyjmij mięso z worka, odsącz na ręczniku papierowym i usmaż na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, tymiankiem i czosnkiem.
- W połowie smażenia dodaj zimne masło i bastuj mięso przez krótką chwilę.
- Po usmażeniu odstaw mięso na 1,5 minuty, by odpoczęło, i pokrój w grube paski.
- 600 gdyni muskat
- 60 mloliwy z oliwek
- 30 gmieszanki przypraw Wiberg Curry Orange
- 5 gziaren kolendry
- 2,5 gpapryki (pieprzu) cayenne
- masło
- sól, pieprz
Purée z dyni muskat
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w grubą kostkę, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Całość wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i skrop oliwą. Piecz przez 15 minut w 180°C.
- Po upieczeniu zmiksuj na gładką masę z dodatkiem masła, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- 500 gtopinamburu
- 4 gałązki tymianku
- 230 mlFlora Professional 31%
- 80 gstartego sera Bursztyn
- masło
- sól, pieprz
Gratin z topinamburu
Sposób przygotowania:
- Florę Professional podgotuj z dodatkiem świeżego tymianku, włóż topinambur pokrojony w cienkie plastry i gotuj krótką chwilę.
- Dodaj starty ser i dopraw solą i pieprzem.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i również papierem przykryj ją od góry.
- Piecz w 180°C – czas pieczenia zależy od wysokości masy (taką o wysokości 4 cm należy piec około 35 minut).
- Odłóż do wystudzenia, pokrój na porcje, następnie zapiecz je z masłem.
- 500 gjarmużu
- 150 gbrązowych shimeji
- 150 mlbiałego wina
- 60 gmasła
- 3 ząbki czosnku
- szalotka
- pietruszka
- sól, pieprz
Jarmuż i grzyby shimeji
Sposób przygotowania:
- Jarmuż sparz, a następnie podsmaż z szalotką i czosnkiem.
- Dodaj shimeji, wino i zimne masło.
- Dopraw solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.
Serwuj, układając porcje wszystkich elementów dania odrębnie w centrum talerza, na wybranym lekkim zimnym sosie, np. kremie balsamicznym i/lub zielonej oliwie smakowej.