PRZEPIS
wstecz

COTOLETTA ALLA MILANESE

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1,5 kgfrench rack cielęcego
  • 100 gGrana Padano
  • 200 gbułki tartej
  • 5 jaj w rozmiarze L
  • masło klarowane
  • sól

Panierowany french rack

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oczyść i podziel na pojedyncze porcje z kością (jedna kość = jedna porcja).
  2. Powstałe kotlety ubij delikatnie rączką od noża, następnie natnij na wierzchu w kostkę około 1 x 1 cm.
  3. Grana padano zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z bułką tartą.
  4. W osobnej misce wymieszaj jaja z solą.
  5. Dwukrotnie panieruj mięso w jajku i bułce tartej z dodatkiem startego sera (kość pozostaw bez panierki).
  6. Kotlety smaż na maśle klarowanym z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
Składniki
  • 250 gogórków
  • 15 gWiberg Crema di Aceto limetka

Kompresowany ogórek

Ogórka pokrój w cienkie plastry i przełóż do worka VAC, wlej Aceto cytrusowe. Skompresuj. 

Składniki
  • 1 kgziemniaków
  • 100 gszpinaku
  • 50 gkwaśnej śmietany 24% tłuszczu
  • 10 gczosnku
  • 50 gGrana Padano
  • sól
  • pieprz

Purée szpinakowe

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i ugotuj ziemniaki.
  2. Czosnek pokrój i usmaż ze szpinakiem.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Zmiksuj na gładką masę.
  5. Ugotowane ziemniaki rozbij trzepaczką w KitchenAid, dodaj kwaśną śmietanę i dopraw do smaku.
  6. Przetrzyj przez sito.
  7. Zetrzyj ser na Microplane.
  8. Przetarte ziemniaki wymieszaj ze zmiksowanym szpinakiem i serem.
  9. Dopraw do smaku.
  10. Nakładaj na talerz za pomocą worka cukierniczego.
Składniki
  • 200 gszparagów
  • 20 goleju Wiberg z orzechów włoskich

Kompresowane szparagi

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi pokrój obieraczką do warzyw w cienkie plastry.
  2. Przełóż je do worka VAC, wlej olej z orzechów. Skompresuj.
Składniki
  • 100 gkwaśnej śmietany
  • sól wędzona
  • air bag pork
  • cytryna
  • mikroliście

Dekoracja

Sposób przygotowania:

  1. Śmietanę dopraw do smaku solą wędzoną, wyszprycuj.
  2. Air bag usmaż na głębokim tłuszczu.
  3. Cytrynę przekrój na mniejsze kawałki i przypal palnikiem.

 

Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.