COTOLETTA ALLA MILANESE
Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1,5 kgfrench rack cielęcego
- 100 gGrana Padano
- 200 gbułki tartej
- 5 jaj w rozmiarze L
- masło klarowane
- sól
Panierowany french rack
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i podziel na pojedyncze porcje z kością (jedna kość = jedna porcja).
- Powstałe kotlety ubij delikatnie rączką od noża, następnie natnij na wierzchu w kostkę około 1 x 1 cm.
- Grana padano zetrzyj na drobnej tarce i wymieszaj z bułką tartą.
- W osobnej misce wymieszaj jaja z solą.
- Dwukrotnie panieruj mięso w jajku i bułce tartej z dodatkiem startego sera (kość pozostaw bez panierki).
- Kotlety smaż na maśle klarowanym z dwóch stron do uzyskania złotego koloru.
- 250 gogórków
- 15 gWiberg Crema di Aceto limetka
Kompresowany ogórek
Ogórka pokrój w cienkie plastry i przełóż do worka VAC, wlej Aceto cytrusowe. Skompresuj.
- 1 kgziemniaków
- 100 gszpinaku
- 50 gkwaśnej śmietany 24% tłuszczu
- 10 gczosnku
- 50 gGrana Padano
- sól
- pieprz
Purée szpinakowe
Sposób przygotowania:
- Obierz i ugotuj ziemniaki.
- Czosnek pokrój i usmaż ze szpinakiem.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zmiksuj na gładką masę.
- Ugotowane ziemniaki rozbij trzepaczką w KitchenAid, dodaj kwaśną śmietanę i dopraw do smaku.
- Przetrzyj przez sito.
- Zetrzyj ser na Microplane.
- Przetarte ziemniaki wymieszaj ze zmiksowanym szpinakiem i serem.
- Dopraw do smaku.
- Nakładaj na talerz za pomocą worka cukierniczego.
- 200 gszparagów
- 20 goleju Wiberg z orzechów włoskich
Kompresowane szparagi
Sposób przygotowania:
- Szparagi pokrój obieraczką do warzyw w cienkie plastry.
- Przełóż je do worka VAC, wlej olej z orzechów. Skompresuj.
- 100 gkwaśnej śmietany
- sól wędzona
- air bag pork
- cytryna
- mikroliście
Dekoracja
Sposób przygotowania:
- Śmietanę dopraw do smaku solą wędzoną, wyszprycuj.
- Air bag usmaż na głębokim tłuszczu.
- Cytrynę przekrój na mniejsze kawałki i przypal palnikiem.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.