Czas na trendy gastronomiczne na rok 2023 według Chefs Culinar!
Branża gastronomiczna jest niezwykle żywa, nieustannie się zmienia. Wciąż pojawiają się nowe potrzeby, warunkowane zarówno preferencjami konsumentów, jak i aktualną sytuacją panującą na świecie. A skoro w świecie zachodzą przemiany, branża nie pozostanie w tyle, podąża w ślad za nimi! Zmiana to naturalna okazja do rozwoju, każda z nich może okazać się początkiem drogi ku innowacyjnym, postępowym rozwiązaniom. Wszystko wskazuje na to, że właśnie pod znakiem innowacji i postępu upłynie nam rok 2023. W poniższym tekście poznasz najnowsze trendy, przygotowane na podstawie prognoz doradców kulinarnych Chefs Culinar!
Jakość, ekologia, szacunek, komfort. Trendy gastronomiczne na rok 2023 według Chefs Culinar!
Nie da się ukryć, że cały świat zmierza ku przyszłości w duchu świadomej oszczędności, którą rozumieć można na wiele sposobów. Szukamy okazji na oszczędzanie czasu, ograniczanie zużycia energii i wody, minimalizację śladu węglowego oraz możliwie największe zmniejszenie produkcji resztek i odpadów. Nasza branża idzie z duchem czasu. W nowym roku zaobserwujemy dalszy rozwój filozofii zrównoważonej produkcji, a ekologia stanie się punktem wyjścia dla wielu wartościowych inicjatyw gastronomicznych!
Trend zero waste i less waste, czyli jak marnować mniej w restauracji
Zero waste i less waste to nowoczesne odpowiedzi na problem nadmiernej produkcji odpadów. Są przemyślanymi koncepcjami podejścia do żywności. Rosnące zainteresowanie nimi widać na wszystkich poziomach: stosują się do nich konsumenci, restauratorzy, producenci, a nawet rządy państw.
Co więc możesz robić? Możliwości jest wiele. Realizacja założeń trendu zero waste i less waste wymaga przede wszystkim racjonalizacji kosztów i poszukiwania indywidualnych, kreatywnych sposobów na minimalizację produkcji odpadów. Konkrety? Bardzo prosimy!
Produkty uniwersalne i convenience food
Zwróć uwagę, aby produkty, których używasz do przygotowania dań, były w miarę możliwości uniwersalne. Jeżeli jesteś w stanie wykorzystać niektóre z nich zarówno do przystawek, dań głównych, jak i do deserów, znacznie zmniejsza się ryzyko, że nie zużyjesz ich przed upływem okresu przydatności. To korzyść nie tylko dla Twojej kieszeni, ale także dla środowiska!
Rozważ także wykorzystywanie produktów convenience, które w szybkim tempie podbijają branżę gastronomiczną. Convenience food znacznie uprościło pracę wielu kucharzy, nie powodując przy tym strat na jakości dań. Produktów tego typu nie należy się bać; sprawdzeni dostawcy, tacy jak Chefs Culinar, dbają o restauracyjny standard oferowanych półproduktów. Więcej na ten temat dowiesz się tutaj. Convenience food to sprawdzone źródło oszczędności. Wysokiej jakości półprodukty pozwolą Ci zredukować ilość odpadów oraz zaoszczędzić czas, wodę i energię, których potrzebowałbyś na przygotowanie ich w swojej kuchni.
Rozwiązania są w zasięgu wzroku
Chcesz znaleźć sposoby na minimalizację marnotrawstwa w swojej kuchni? To proste: po prostu obserwuj! Warto zacząć od koszy na śmieci. Szybko dostrzeżesz dzięki temu, które produkty kończą tu regularnie. Warto dobrać ilość zamówionych produktów adekwatną do zapotrzebowania, lub zakupić alternatywne składniki, które bardziej przypadną do gustu gościom. Dobrą praktyką okazać się może także kontrolowanie talerzy, które wracają do kuchni. Co na nich zostaje? Może składnik dania, który regularnie nie zostaje zjadany, warto usunąć lub zmniejszyć jego ilość?
Powodem, dla którego powstają resztki, mogą być też zbyt duże porcje. Jeśli danie regularnie wraca do kuchni niedojedzone, a nie masz wątpliwości co do jego walorów smakowych i zadowolenia klientów, możesz rozważyć wprowadzenie porcji w różnych rozmiarach, dzięki czemu ilość resztek bez wątpienia zmaleje!
Przechowuj z klasą
Oczywiście kluczowym dla gastronomii aspektem trendu zero waste i less waste jest odpowiednie przechowywanie żywności. Troska ta powinna zaczynać się już na etapie dostawy. Nawiązuj współpracę wyłącznie ze sprawdzonymi, renomowanymi firmami, jak Chefs Culinar – masz wówczas gwarancję najwyższej jakości usług! Produkty przechowujemy i transportujemy w optymalnych dla nich warunkach, z zachowaniem ciągu chłodniczego. Masz więc pewność, że dotrą do Ciebie w idealnym stanie.
Zainteresuj się też metodami przechowywania, które znacząco wpłyną na świeżość składników. Warto zwrócić się tu zarówno ku rozwiązaniom nowoczesnym, jak i tradycyjnym! Pakowanie próżniowe czy liofilizacja to znakomite i stosunkowo niedrogie metody na udoskonalenie procesu przechowywania, ale w niektórych przypadkach świetnie sprawdzą się też klasyczne, znane od setek lat metody konserwacji żywności. Mrożenie, wędzenie, suszenie, kiszenie, przechowywanie w soli czy oleju – na każdą metodę znajdzie się miejsce w kuchni.
Oszczędzaj w duchu trendów gastronomicznych
Wciąż Ci mało? To nie koniec! Ważnym elementem koncepcji zero waste i less waste jest upcycling – ponowne wykorzystanie produktów, które niektórzy uznaliby za resztki. Oczywiście nie zawsze da się tę metodę zastosować, ale jeśli tylko masz do tego sposobność, trzymaj się starej, sprawdzonej zasady: nie marnuj niczego, co może się jeszcze przydać! Czerstwe pieczywo zdecydowanie powinno uniknąć śmietnika, możesz zastosować je w wielu daniach. Obierki i ogryzki z jabłek lub gruszek z powodzeniem wykorzystasz do produkcji wyśmienitego octu owocowego. Nieestetyczne części warzyw, niektóre łodygi i obierki warzyw doskonale odnajdą się z kolei w zupach i bulionach. Możliwości są ogromne, jeżeli podejdziesz do tematu kreatywnie.
Jak widzisz, tam, gdzie jest problem, są i rozwiązania. Istnieje wiele procedur, które możesz wprowadzić w kuchni, aby ograniczyć straty. Przełoży się to także na zyski związane z mniejszymi kosztami utylizacji odpadów. Ale to nie wszystko! Pamiętaj, że konsument przykłada coraz większą wagę do aspektów środowiskowych. Podjęcie odpowiednich kroków w myśl filozofii zero waste i less waste sprawi, że zainteresowanie Twoją restauracją bez wątpienia wzrośnie!
Ekologia. To naprawdę się liczy!
Do najważniejszych trendów na następny rok zaliczyć trzeba także koncentrowanie się na oszczędzaniu energii i wody. To doskonały sposób nie tylko na pomoc naszej planecie, ale także na ograniczenie własnych wydatków. Według prognoz doradców kulinarnych Chefs Culinar coraz większą popularność będzie zdobywać gotowanie pasywne, pozwalające na oszczędzanie poprzez zwiększenie wydajności zużywanego prądu. Czy wiesz, że nie musisz pozostawiać garnka na gazie przez cały okres gotowania makaronu? Kluczem do oszczędności jest tu odpowiednie wykorzystanie energii cieplnej, którą już udało się nam wytworzyć.
Podobnie sprawa ma się w przypadku pieczenia – w wielu przypadkach piekarnik jesteś w stanie wyłączyć podczas przygotowywania jedzenia i wykorzystać przez jakiś czas ciepło, które zdążyło już powstać. Metoda ta wymaga wyczucia, jednak wykorzystując ją możesz znacząco wpłynąć na zużycie energii w kuchni.
Wodę oszczędzisz, przygotowując warzywa na parze, zamiast je gotując. Pamiętaj też, aby ograniczać ilość wody zużywanej do oczyszczania produktów. Warzywa możesz umyć w misce zamiast pod bieżącą wodą – albo kupić gotowe, obrane i umyte produkty, gotowe do natychmiastowego użycia. Pamiętaj, że zużycie prądu i wody zależy także w dużym stopniu od jakości wyposażenia kuchennego. Zadbaj o swoje narzędzia pracy, aby nie generowały one niepotrzebnych strat.
Zastanów się także nad zamianą akcesoriów jednorazowych (jak papierowe słomki) ich odpowiednikami nadającymi się do wielorazowego użytku. Popularne słomki szklane w większości przypadków doskonale spełniają swoją funkcję!
Spójrz oczami klienta
Klienci, którzy zdecydują się na odwiedzenie restauracji oszczędzają czas, który spędziliby na zakupach, ale także zmniejszają zużycie prądu i wody we własnym domu. Minimalizują też zużycie detergentów koniecznych do czyszczenia naczyń. Przede wszystkim jednak ograniczają generowanie odpadów takich jak jednorazowe opakowania na półprodukty. Warto jeść w restauracji, zwłaszcza, jeśli zarazem pomaga się planecie!
Lokalność i zrównoważenie. Gorące trendy w gastronomii
Nie od dziś wiadomo, że produkty lokalne to gwarancja świeżości i jakości. W dzisiejszych czasach musisz jednak mieć też na uwadze atut, jakim jest pewność w dostawach. Przerwanie łańcucha dostaw to duże zagrożenie dla płynnego funkcjonowania restauracji, a korzystanie z produktów wytwarzanych lokalnie to doskonały sposób na zabezpieczenie się przed podobnymi problemami.
Wielu klientów przykłada dziś dużą wagę do lokalności produktów wykorzystywanych w gastronomii. Wspieranie miejscowych producentów jest więc także doskonałym posunięciem wspierającym wizerunek Twojej restauracji! Oczywiście oferta Chefs Culinar stoi przed Tobą otworem. Dostarczamy również wiele produktów od lokalnych, polskich producentów. Co niesamowicie istotne, gwarantujemy dostawę wszystkich zamówionych produktów w jednej, zbiorczej dostawie. Jeden samochód dostarczy wszystko, a co za tym idzie – środowisko będzie Ci wdzięczne!
Koniecznie zwróć uwagę także na to, czy Twoje składniki pochodzą od producentów działających w sposób zrównoważony. Chęć minimalizacji śladu węglowego to ważny powód wzrostu popularności roślinnych zamienników mięsa. Warto pamiętać jednak, że doskonałym pomysłem na zadbanie o aspekt środowiskowy jest także zaopatrywanie się u producentów mięsa uprawiających zrównoważoną hodowlę. Produkty pochodzące z hodowli tego typu zapewnią Twoim potrawom doskonały, naturalny smak. Jeśli przedstawisz swoją restaurację jako czerpiącą składniki od lokalnych producentów uprawiających zrównoważony przemysł, jej popularność może znacząco wzrosnąć. W Chefs Culinar przykładamy ogromną wagę do jakości naszej oferty. Gwarantujemy możliwość bezproblemowego zakupu produktów ze zrównoważonych, odpowiedzialnych i świadomych hodowli!
Postaw na jakość i szacunek do klienta
Według prognoz naszych doradców konsumenci z dużym prawdopodobieństwem rzadziej będą decydowali się na zjedzenie w restauracji. Wnioski specjalistów są jednak jednoznaczne: jeśli skupisz się zapewnieniu swoim gościom świetnej jakości potraw i obsługi, nie będziesz miał powodów do obaw!
Klienci w 2023 roku będą zdecydowanie bardziej cenili niezapomniane doświadczenie. I to właśnie za doświadczenie będą skłonni zapłacić. Dostarcz im więc doznania smakowe, o których nie zapomną. Możesz mieć wówczas pewność, że do Ciebie wrócą!
W tym roku klienci będą szukać w restauracjach w szczególności przestrzeni do miłego spędzenia czasu z rodziną i przyjaciółmi. Zapewnij im te przyjemne chwile eskapizmu! Stwórz atrakcyjną i sprzyjającą relaksowi atmosferę. Zwróć też uwagę na wystrój i przyjazność obsługi, a rok 2023 bez wątpienia będzie udany.
Przewidywania naszych doradców wskazują, że produkty premium wciąż będą cieszyły się rosnącym powodzeniem. Konsument będzie wydawał swoje pieniądze rzadziej, jednak będzie skłonny zapłacić więcej za posiłek w wyjątkowym standardzie. Sprawdzi się stara, dobra zasada: warto zapłacić wysoką cenę za wysoką jakość!
Jak znaleźć nowe w starym? Piąta ćwiartka!
Podroby to dla wielu klientów temat polaryzujący. Nie da się jednak nie zauważyć, że wracają one do mody, a według naszych prognoz ich popularność będzie rosnąć także na przestrzeni następnego roku. Grasica, ozory, poliki, serca, wątroby... jest w czym wybierać! Piąta ćwiartka nie wkrada się oczywiście jedynie do gospodarstw domowych. Coraz częściej w restauracjach znaleźć można pyszne, inspirowane tradycyjnymi przepisami dania z wykorzystaniem podrobów. Poza walorami smakowymi warto zwrócić także uwagę na korzyści zdrowotne. Podroby to mięso o wyjątkowo wysokich wartościach odżywczych, a przy tym charakteryzują się w większości niską kalorycznością. Pyszne, zdrowe – czego chcieć więcej?
Podroby to nie jedyny pierwiastek tradycji powracający na restauracyjne stoły. Według naszych przewidywań w 2023 roku w branży gastronomicznej będzie się dało zaobserwować wielkie zainteresowanie kuchnią rodzimą i jej przekształceniami. Szefowie kuchni z zapałem sięgną po klasyczne, lokalne składniki, a znane od niepamiętnych czasów połączenia smaków obdarują kolejną już młodością. Nie możemy się doczekać, aby zobaczyć, co wymyślisz!