PRZEPIS
wstecz

CZEKOLADOWY SERNIK BASKIJSKI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Tortownica: 24 cm

Składniki
  • 800 gserka kremowego Arla
  • 500 mlśmietanki 32% Debic
  • 200 gczekolady deserowej Barima 72%
  • 130 gcukru pudru
  • 40 gkakao
  • 6 jajek

Sernik

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść czekoladę.
  2. Śmietankę, kakao, cukier puder i jajka umieść w misie miksera, połącz do uzyskania gładkiej masy.
  3. Stopniowo dodawaj lekko wystudzoną czekoladę.
  4. Powstałą masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w temperaturze 220°C przez 30 minut.
  6. Po upieczeniu wyjmij ciasto z pieca i pozostaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  7. Następnie włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
Składniki
  • 300 mlśmietanki 32% Debic
  • 200 gczekolady deserowej Barima 72%

Ganasz

Sposób przygotowania:

  1. Zalej czekoladę podgrzaną śmietanką, dokładnie wymieszaj.
  2. Przełóż masę do worka cukierniczego i schłodź w lodówce.
  3. Wyszprycuj na sernik, rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Składniki
  • 200 gpurée malinowego
  • 50 gcukru
  • 2 gagaru

Malinowe coulis

Sposób przygotowania:

  1. Umieść purée w rondlu, dodaj cukier, a następnie agar.
  2. Podgrzej do 80°C, mieszając.
  3. Wystudź i przelej do dyspensera.
Składniki
  • maliny
  • jeżyny
  • porzeczki
  • kwiaty smagliczki białej

Wykończenie

Udekoruj według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszą propozycją z wykorzystaniem świeżych owoców i pojedynczych kwiatów smagliczki. Podawaj z coulis.