Damian Nowakowski
Pasję do gotowania miał od dziecka, dlatego też zdobył solidne wykształcenie w tym właśnie kierunku i związał swoją karierę zawodową z branżą kulinarną. Mając świadomość potencjału drzemiącego w polskiej stolicy, od początku postawił na warszawską gastronomię.
Pierwsze kroki stawiał w najbardziej znanych warszawskich hotelach tj. sieci hoteli Starwood, hotelu Sofitel Victoria oraz The Westin Warsaw, w którym przez kilka lat pracował na stanowisku cukiernika. Zdobyte umiejętności wykorzystywał pracując w kolejnych latach jako kucharz kuchni Fusion restauracji „Moonsfera”.
Dalszą karierę zawodową związał z warszawską Starówką, gdzie jako szef kuchni zarządzał trzema lokalami. Szczególnym sentymentem darzy restaurację „Stolica”, wyróżniającą się na tle pozostałych lokali niepowtarzalnym klimatem dwudziestolecia międzywojennego. Jako szef kuchni, kulinarnie stworzył restaurację od podstaw, a pisząc menu inspiracje czerpał z przedwojennych, nie tylko kucharskich, tradycji Polski.
Damian to doświadczony kucharz kuchni myśliwskiej, przez kilka la współpracował z „Polskim Związkiem Łowieckim” i odpowiadał za organizację zaplecza gastronomicznego podczas międzynarodowych targów łowieckich „Hubertus”.
Jako dyplomowany instruktor zawodu, chętnie dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem przygotowując młodych adeptów sztuki kulinarnej, którzy nierzadko z sukcesami wchodzą na rynek gastronomii.
Prywatnie pasjonat kultury azjatyckiej, szczególnie kuchni i kina koreańskiego oraz zapalony działkowiec.