Daria Ładocha - Trener Kulinarny
„Stare przysłowie mówi: dajcie mi ucznia, a stanę się nauczycielem. Więc nie pozostaje mi nic innego, jak za tym podążać”
"Udział w Akademii Mistrzów Smaku to nie tylko dla mnie wielki zaszczyt, ale również możliwość realizowania pewnej misji, którą niegdyś przepowiedziała mi moja babcia. Powiedziała, że urodziłam się po, by karmić ludzi - nie miała na myśli tylko jedzenia, ale również to, że dzielenie się z ludźmi doświadczeniami, wiedzą czy pasją to pewnego rodzaju przywilej.
Sama przeszłam ciężką i długą drogę, by nauczyć się wielu rzeczy, ale jakiż to miałoby sens, gdybym nie mogła tej wiedzy przekazywać dalej. Wierzę w młodych ludzi i ogromnie mnie cieszy i pasja i zaangażowanie. A stare przysłowie mówi: dajcie mi ucznia, a stanę się nauczycielem. Więc nie pozostaje mi nic innego, jak za tym podążać."
Prezenterka telewizyjna, dziennikarka kulinarna, autorka książek, trener kuchni tajskiej. Absolwentka wydziału dziennikarskiego na Uniwersytecie Warszawskim, dyplomowany coach zdrowia na Collegium Civitas oraz praktyk neurolingwistyki.
Doświadczenie w komunikacji medialnej zdobywała współpracując z agencjami Pattern i White, Dawidem Wolińskim oraz wydawnictwem Adam & Eve. Współtworzyła agencję reklamową 4DB Brand Design oraz była redaktorem naczelnym nieistniejącego już Warszawskiego Poradnika Ślubnego. Od 2015 roku prowadzi cyklicznie kuchnię w Dzień Dobry TVN, w której pokazuje widzom jak szybko, smacznie i zdrowo przygotować sobie posiłki.
Pierwsze kroki stawiała w Kuchni+, gdzie poprowadziła kulinarny program “Ugotuj mi mamo!”. Ten 10 odcinkowy cykl dotyczył żywienia dzieci i angażowania ich w kuchni. W 2020 roku została prowadzącą program “Ameryka Express” na głównej antenie TVN i poprowadziła uczestników przez Gwatemalę i Kolumbię. Wraz córkami Laurą i Matyldą, poprowadziła 3 sezony unikalnego programu kulinarnego “Patenciary” na Food Network i TVN Style, w którym razem pokazywały niezwykłe kulinarne patenty.
Autorka sześciu książek kulinarnych: “W mojej tajskiej kuchni” – pierwszej w Polsce książki o tajskiej kuchni, napisanej przez polskiego autora. “Gotuj zdrowo dla dzieci” – ulubione przepisy dla całej rodziny ze szczególnym naciskiem na dzieci. “Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn” – które mimo braku czasu chcą zdrowo się odżywiać. “Nowoczesna kuchnia polska” – tradycyjne dania polskie z twistem nowoczesności, dopasowane do dzisiejszego stylu życia. Jako jedyny autor napisała książkę dla marki Thermomix „Pełne Zdrowia menu na Thermomix”.