DESER CZEKOLADOWY Z OWOCOWĄ NUTĄ
Autor przepisu: Krzysztof Kowalczyk
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 250 ggorzkiej czekolady
- 200 mlubitej śmietany Rama Cremefine Profi
- 50 gcukru pudru
- 40 mlwody
- 30 gmasła
- 30 mllikieru migdałowego
- 4 jaja (białka oddzielone od żółtek)
- 100 gpurée malinowego
- 3 gagaru
- 5 tartaletki czekoladowe ⌀ 10 cm
Tartaletki
Sposób przygotowania:
-
Rozpuść czekoladę, masło, wodę i likier migdałowy.
-
Białka ubij na sztywną pianę, sukcesywnie dodając cukier puder.
-
Do ciepłej masy czekoladowej dodawaj naprzemiennie żółtka i pianę z białek.
-
Na koniec połącz masę partiami z ubitą śmietaną.
-
Przełóż tak uzyskaną masę do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką.
-
Purée malinowe zagotuj z agarem, wylej na grubość 5 mm i ostudź.
-
Do tartaletki włóż żelkę malinową, następnie wyszprycuj mus czekoladowy.
-
Odstaw do schłodzenia na minimum 2 godziny.
- 200 gbiałej czekolady
- 200 gcukru
- 120 gbiałka cukierniczego
- 50 mlwody
- 60 gtruskawek
- 30 gmalin
- 30 gborówek
- 30 głuskanych pistacji
Dekoracyjny top
Sposób przygotowania:
-
Czekoladę rozpuść i stemperuj, rozsmaruj na folii na grubość 2 mm i pozostaw do skrystalizowania.
-
Z białek i syropu cukrowego przygotuj bezę włoską.
-
Z czekolady wytnij prostokąt.
-
Zmiel pistacje na puder.
-
Prostokąt z czekolady obsyp proszkiem z pistacji, wyszprycuj na niego bezę i udekoruj go owocami.
-
Przełóż całość na przygotowaną tartaletkę z musem czekoladowym.