DESKA WEGE Z PANIEROWANYM BOCZNIAKIEM, WEGESZASZŁYKIEM I POMIDOROWO-PAPRYKOWĄ SALSĄ
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 700 gboczniaków
- 110 gtempury
- 110 gwody gazowanej
- 5 gprzyprawy Speck Wiberg
- lód w kostkach
- sól
- pieprz
Panierowane boczniaki
Sposób przygotowania:
- Mieszankę do tempury wsyp do miski, stopniowo dodaj schłodzoną wodę gazowaną i kilka kostek lodu. Dopraw przyprawą Wiberg, solą i pierzem.
- Boczniaki oczyść, zanurz w cieście i smaż w głębokim tłuszczu.
- 1 kgziemniaków
- 20 gdrobnego szczypioru
- majo-sriracha (poniżej)
- sól
Grillowane ziemniaki
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i piecz w 180°C do miękkości, następnie wrzuć na kilka minut na grill.
- Przekrój na pół, posól, polej sosem i posyp szczypiorkiem
- 1 lwody
- 300 gkotletów sojowych
- 50 gsosu BBQ
- 20 gsosu sojowego
- 15 gbulionu warzywnego
- 10 goleju
- 10 gsrirachy
- 10 gmusztardy dijon
- 10 gsyropu klonowego
- 5 gwędzonej papryki
- 5 gsuszonego czosnku
- 5 gsuszonej cebuli
- 3 gsuszonego majeranku
- 2 gliści laurowych
- 2 gziela angielskiego
Szaszłyk
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej wodę, dodaj sos sojowy, bulion warzywny i przyprawy, zagotuj.
- Do gotującego się bulionu dodaj kotlety sojowe, gotuj 10-15 minut. Wyjmij i lekko odsącz.
- Z sosu BBQ, srirachy, wędzonej papryki, suszonego czosnku, suszonej cebuli, musztardy, oleju i syropu klonowego przygotuj marynatę.
- Ugotowane kotlety zanurz w marynacie, pozostaw na 30 minut.
- Grilluj.
- 3 kolby kukurydzy
- 20 gsosu BBQ
Kukurydza grillowana
Sposób przygotowania:
- Kukurydzę posmaruj sosem BBQ, grilluj.
- Przed podaniem jedną kolbę kukurydzy przekrój na trzy części.
- 200 gmajonezu wegańskiego
- 15 gsrirachy
- 15 gsoku z limonki
- 5 gsuszonego czosnku
Majo-sriracha
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- 400 gpomidorów
- 400 gpapryki czerwonej
- 200 gpapryki żółtej
- 50 gczerwonej cebuli
- 10 gczosnku
- 10 goliwy z oliwek
- 5 goctu winnego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Salsa pomidor-papryka
Sposób przygotowania:
- Paprykę piecz w 200°C przez około 25 minut.
- Po upieczeniu blachę z papryką przykryj folią. Pozostaw do wystygnięcia.
- Obierz ze skóry, pokrój w drobną kostkę.
- Pomidory sparz, obierz ze skóry, oczyść, pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, natkę pietruszki i czosnek posiekaj.
- Połącz wszystkie podstawowe składniki, dodaj oliwę, ocet winny, sól i pierz. Wymieszaj.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.