DESKA WEGERÓŻNORODNOŚCI
Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1 deska
- 1 bułka do burgera Homestyle
- 1 burger owsiany
- 3 krążki cebulowe w cieście piwnym
- 4 plastry ogórków kanapkowych
- 2 zielone szparagi
- 1 porcja salsy z suszonych pomidorów
Wegeburger w bułce Homestyle
Sposób przygotowania:
- Usmaż lub upiecz burgera według zaleceń producenta.
- Podpiecz bułkę.
- Oczyść i zgrilluj szparagi.
- Usmaż krążki cebulowe na złoto.
- Złóż burgera z wykorzystaniem salsy, ogórków, szparagów i krążków cebuli. Jeśli chcesz, zmodyfikuj przepis według własnego pomysłu, możesz też klasycznie dodać sałatę.
- 1 bułka ługowana
- 1 Umami Master Burger na bazie płatków owsianych
- 1 zielony szparag
- 1 porcja salsy ze szparagów
- 1 porcja marchewki marynowanej
Wegeburger w bułce ługowanej
Sposób przygotowania:
- Usmaż burgera według zaleceń producenta.
- Podpiecz lub zgrilluj bułkę.
- Złóż burgera według własnego pomysłu z wykorzystaniem pozostałych składników.
- 1 kgmarchwi
- 200 mloleju
- 60 mloctu spirytusowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki świeżej papryki chili
- goździki
- cukier
- sól
Marynowana marchewka
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce.
- Przekrój cebule wraz z łupiną na ćwiartki, zalej olejem, dodaj goździki i smaż, aż całość będzie mocno zarumieniona.
- Do marchewki dodaj ocet i przyprawy, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż puści sok i nabierze słodko-kwaśnego smaku.
- Zalej marchewkę gorącym olejem ze smażonej cebuli i wymieszaj.
- 300 gtopinamburu
- 2 loleju rzepakowego
- przyprawa do frytek Wiberg
Chipsy z topinamburu
Sposób przygotowania:
- Topinambur dokładnie umyj i pokrój na krajalnicy na cienkie, około 3-milimetrowe plasterki.
- W garnku rozgrzej olej i smaż na nim topinambur do zrumienienia.
- Gotowe chipsy odsącz na ręczniku papierowym, dopraw do smaku przyprawą do frytek.
- 600 gpulpy pomidorowej
- 300 gsuszonych pomidorów
- 150 gkaparów
- 70 gsuszonej żurawiny
- 50 gmiodu
- 4 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- mieszanka przypraw Curry Orange Wiberg
- cukier
- sól
Salsa z suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
- Suszone pomidory, kapary i żurawinę posiekaj, połącz z pulpą pomidorową.
- Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.
- Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
- 600 gpulpy z awokado
- 450 gświeżych lub mrożonych zielonych szparagów
- 1 limonka
- 3 ząbki czosnku
- świeża papryka chili
- świeża kolendra
- miód
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- sól
Salsa z awokado ze szparagami
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść i pokrój w drobną kostkę.
- Połącz pokrojone szparagi z pulpą z awokado, dodaj posiekany czosnek i paprykę chili.
- Dopraw do smaku solą, sokiem i skórką z limonki, miodem i pieprzem pomarańczowym.
- Na koniec dodaj kolendrę.
- 1,5 pęczka świeżych zielonych szparagów
- 150 mloliwy z oliwek
- 70 gobranych pistacji
- 60 grukoli
- 60 gświeżej bazylii
- 4 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- pieprz cytrynowy Wiberg
- sól
Salsa ze szparagów
Sposób przygotowania:
- Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki.
- Do blendera wrzuć szparagi z jednego pęczka, odkrojone twarde końcówki, pistacje, czosnek, rukolę, bazylię i sól.
- Miksuj, powoli dolewając oliwę.
- Pozostałe szparagi posiekaj w drobną kostkę i połącz z powstałym pesto.
- Dopraw do smaku solą, pieprzem cytrynowym i posiekaną papryczką chili.
- 600 mlmajonezu
- 400 gogórków konserwowych kanapkowych
- 200 gczerwonej cebuli
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 50 gnatki pietruszki
- papryka jalapeño do smaku
- sól
Salsa curry
Sposób przygotowania:
- Ogórki kanapkowe, cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
- Dodaj majonez, pastę curry i wędzoną paprykę.
- Dopraw do smaku solą, jalapeño i odrobiną wody od ogórków.
- Na koniec dodaj posiekaną natkę z pietruszki.