PRZEPIS
wstecz

DESKA WEGERÓŻNORODNOŚCI

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1 deska

Składniki (na 1 porcję)
  • 1 bułka do burgera Homestyle
  • 1 burger owsiany
  • 3 krążki cebulowe w cieście piwnym
  • 4 plastry ogórków kanapkowych
  • 2 zielone szparagi
  • 1 porcja salsy z suszonych pomidorów

Wegeburger w bułce Homestyle

Sposób przygotowania:

  1. Usmaż lub upiecz burgera według zaleceń producenta.
  2. Podpiecz bułkę.
  3. Oczyść i zgrilluj szparagi.
  4. Usmaż krążki cebulowe na złoto.
  5. Złóż burgera z wykorzystaniem salsy, ogórków, szparagów i krążków cebuli. Jeśli chcesz, zmodyfikuj przepis według własnego pomysłu, możesz też klasycznie dodać sałatę.
Składniki (na 1 porcję)
  • 1 bułka ługowana
  • 1 Umami Master Burger na bazie płatków owsianych
  • 1 zielony szparag
  • 1 porcja salsy ze szparagów
  • 1 porcja marchewki marynowanej

Wegeburger w bułce ługowanej

Sposób przygotowania:

  1. Usmaż burgera według zaleceń producenta.
  2. Podpiecz lub zgrilluj bułkę.
  3. Złóż burgera według własnego pomysłu z wykorzystaniem pozostałych składników.
Składniki (na 10 porcji)
  • 1 kgmarchwi
  • 200 mloleju
  • 60 mloctu spirytusowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki świeżej papryki chili
  • goździki
  • cukier
  • sól

Marynowana marchewka

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. 
  2. Przekrój cebule wraz z łupiną na ćwiartki, zalej olejem, dodaj goździki i smaż, aż całość będzie mocno zarumieniona.
  3. Do marchewki dodaj ocet i przyprawy, dobrze wymieszaj. Poczekaj, aż puści sok i nabierze słodko-kwaśnego smaku.
  4. Zalej marchewkę gorącym olejem ze smażonej cebuli i wymieszaj.
Składniki (na 10 porcji)
  • 300 gtopinamburu
  • 2 loleju rzepakowego
  • przyprawa do frytek Wiberg

Chipsy z topinamburu

Sposób przygotowania:

  1. Topinambur dokładnie umyj i pokrój na krajalnicy na cienkie, około 3-milimetrowe plasterki.
  2. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim topinambur do zrumienienia.
  3. Gotowe chipsy odsącz na ręczniku papierowym, dopraw do smaku przyprawą do frytek.
Składniki (na 10 porcji)
  • 600 gpulpy pomidorowej
  • 300 gsuszonych pomidorów
  • 150 gkaparów
  • 70 gsuszonej żurawiny
  • 50 gmiodu
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • mieszanka przypraw Curry Orange Wiberg
  • cukier
  • sól

Salsa z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory, kapary i żurawinę posiekaj, połącz z pulpą pomidorową.
  2. Dodaj posiekany czosnek i dopraw do smaku.
  3. Na koniec dodaj posiekaną bazylię.
Składniki (na 10 porcji)
  • 600 gpulpy z awokado
  • 450 gświeżych lub mrożonych zielonych szparagów
  • 1 limonka
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża papryka chili
  • świeża kolendra
  • miód
  • pieprz pomarańczowy Wiberg
  • sól

Salsa z awokado ze szparagami

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść i pokrój w drobną kostkę.
  2. Połącz pokrojone szparagi z pulpą z awokado, dodaj posiekany czosnek i paprykę chili.
  3. Dopraw do smaku solą, sokiem i skórką z limonki, miodem i pieprzem pomarańczowym.
  4. Na koniec dodaj kolendrę.
Składniki (na 10 porcji)
  • 1,5 pęczka świeżych zielonych szparagów
  • 150 mloliwy z oliwek
  • 70 gobranych pistacji
  • 60 grukoli
  • 60 gświeżej bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • pieprz cytrynowy Wiberg
  • sól

Salsa ze szparagów

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi umyj, odkrój twarde końcówki.
  2. Do blendera wrzuć szparagi z jednego pęczka, odkrojone twarde końcówki, pistacje, czosnek, rukolę, bazylię i sól.
  3. Miksuj, powoli dolewając oliwę.
  4. Pozostałe szparagi posiekaj w drobną kostkę i połącz z powstałym pesto. 
  5. Dopraw do smaku solą, pieprzem cytrynowym i posiekaną papryczką chili.
Składniki (na 10 porcji)
  • 600 mlmajonezu
  • 400 gogórków konserwowych kanapkowych
  • 200 gczerwonej cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • 50 gnatki pietruszki
  • papryka jalapeño do smaku
  • sól

Salsa curry

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kanapkowe, cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  2. Dodaj majonez, pastę curry i wędzoną paprykę.
  3. Dopraw do smaku solą, jalapeño i odrobiną wody od ogórków.
  4. Na koniec dodaj posiekaną natkę z pietruszki.