DUSZONY FILET Z DOBOSZA Z ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZPARAGAMI I SOSEM HOLENDERSKIM
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- 160 gfileta z dobosza
- 120 gzapiekanki ziemniaczanej
- 150 gzielonych szparagów
- 1 czerwona papryka
- 50 gsosu holenderskiego
- 100 mlbulionu rybnego
- 50 mlsosu ponzu
- masło
- cukier, sól
- prażona cebulka
Sposób przygotowania
- Zagotuj bulion rybny z dodatkiem ponzu i zanurz w nim filet z dobosza. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10-15 minut w zależności od grubości fileta.
- Gotową zapiekankę ziemniaczaną wyporcjuj i obtocz ją w drobno posiekanej, odciśniętej z soku papryce. Odgrzej w piecu.
- Obrane szparagi zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru i polej palonym masłem.
- Sos holenderski przełóż do syfonu, podgrzej do 45°C w kąpieli wodnej. Serwuj na końcu.
- Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami i prażoną cebulką.