PRZEPIS
wstecz

DUSZONY FILET Z DOBOSZA Z ZAPIEKANKĄ ZIEMNIACZANĄ, SZPARAGAMI I SOSEM HOLENDERSKIM

duszony filet z dobosza
duszony filet z dobosza
duszony filet z dobosza

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • 160 gfileta z dobosza
  • 120 gzapiekanki ziemniaczanej
  • 150 gzielonych szparagów
  • 1 czerwona papryka
  • 50 gsosu holenderskiego
  • 100 mlbulionu rybnego
  • 50 mlsosu ponzu
  • masło
  • cukier, sól
  • prażona cebulka

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj bulion rybny z dodatkiem ponzu i zanurz w nim filet z dobosza. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10-15 minut w zależności od grubości fileta.
  2. Gotową zapiekankę ziemniaczaną wyporcjuj i obtocz ją w drobno posiekanej, odciśniętej z soku papryce. Odgrzej w piecu.
  3. Obrane szparagi zblanszuj w wodzie z dodatkiem soli i cukru i polej palonym masłem.
  4. Sos holenderski przełóż do syfonu, podgrzej do 45°C w kąpieli wodnej. Serwuj na końcu.
  5. Udekoruj wszystko ulubionymi ziołami i prażoną cebulką.