PRZEPIS
wstecz

DWUKOLOROWE RAVIOLI Z FARSZEM Z KREWETKAMI I WINNO-ŚMIETANOWĄ PIANĄ

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 500 gsemoliny
  • 250 gżółtek
  • 50 goliwy z oliwek
  • 50 gwody

Ciasto na ravioli

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na blat lub stolnicę.
  2. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wodę oraz oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta.
  4. Zawakuj i odłóż do lodówki.
  5. Po 30 minutach wyjmij i rozwałkuj.
Składniki
  • 800 gsemoliny
  • 250 gżółtek
  • 100 mlsoku z buraka
  • 50 goliwy z oliwek
  • 50 gwody

Ciasto na ravioli różowe

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę wysyp na blat lub stolnicę.
  2. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wodę oraz oliwę z oliwek.
  3. Wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta.
  4. Zawakuj i odłóż do lodówki.
  5. Po 30 minutach wyjmij, pokrój na cienkie paski, ułóż w niewielkich odstępach na jasnym cieście.
  6. Rozwałkuj i wytnij prostokąty.
  7. Na ciasto wyłóż wyporcjowany farsz (patrz niżej), przykryj drugą częścią ciasta, sklej.
  8. Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Składniki
  • 150 gkrewetek
  • 125 gricotty
  • 100 gmascarpone
  • 1 jajko
  • 20 gsoku z cytryny
  • 20 gnatki pietruszki
  • 3 gświeżego chili
  • skórka z jednej cytryny

Farsz do ravioli

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki oczyść.
  2. Podsmaż, wystudź, pokrój drobno.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekaj, papryczkę oczyść i również posiekaj drobno.
  4. Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
  5. Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
  6. Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego, wyszprycuj na blachę.
  7. Włóż na kilka minut do zamrażarki.
  8. Tak przygotowane porcje farszu ułóż na rozwałkowanym cieście.
Składniki
  • 200 mlśmietanki 32% Debic
  • 50 mlbiałego wina
  • 30 gmasła
  • 100 gszalotki
  • 10 gczosnku
  • sól
  • pieprz

Piana winno-śmietanowa

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek oczyść i drobno pokrój.
  2. Podsmaż.
  3. Dodaj śmietankę i gotuj.
  4. Następnie dodaj wino, zredukuj, dopraw solą i pieprzem.
  5. Do zredukowanego sosu dodaj zimne masło.
  6. Podbij blenderem do uzyskania piany.
Składniki
  • świeży szpinak
  • czosnek
  • masło
  • olej
  • sól
  • pieprz

Podsmażany szpinak

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Czosnek pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzany tłuszcz, podsmaż przez chwilę.
  3. Dodaj szpinak i smaż 2-3 minuty.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.