DWUKOLOROWE RAVIOLI Z FARSZEM Z KREWETKAMI I WINNO-ŚMIETANOWĄ PIANĄ
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 500 gsemoliny
- 250 gżółtek
- 50 goliwy z oliwek
- 50 gwody
Ciasto na ravioli
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na blat lub stolnicę.
- Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wodę oraz oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta.
- Zawakuj i odłóż do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij i rozwałkuj.
- 800 gsemoliny
- 250 gżółtek
- 100 mlsoku z buraka
- 50 goliwy z oliwek
- 50 gwody
Ciasto na ravioli różowe
Sposób przygotowania:
- Mąkę wysyp na blat lub stolnicę.
- Zrób wgłębienie, dodaj żółtka, wodę oraz oliwę z oliwek.
- Wyrabiaj do uzyskania plastycznego ciasta.
- Zawakuj i odłóż do lodówki.
- Po 30 minutach wyjmij, pokrój na cienkie paski, ułóż w niewielkich odstępach na jasnym cieście.
- Rozwałkuj i wytnij prostokąty.
- Na ciasto wyłóż wyporcjowany farsz (patrz niżej), przykryj drugą częścią ciasta, sklej.
- Gotuj w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
- 150 gkrewetek
- 125 gricotty
- 100 gmascarpone
- 1 jajko
- 20 gsoku z cytryny
- 20 gnatki pietruszki
- 3 gświeżego chili
- skórka z jednej cytryny
Farsz do ravioli
Sposób przygotowania:
- Krewetki oczyść.
- Podsmaż, wystudź, pokrój drobno.
- Natkę pietruszki drobno posiekaj, papryczkę oczyść i również posiekaj drobno.
- Cytrynę sparz, otrzyj skórkę, wyciśnij sok.
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj.
- Powstałą masę przełóż do worka cukierniczego, wyszprycuj na blachę.
- Włóż na kilka minut do zamrażarki.
- Tak przygotowane porcje farszu ułóż na rozwałkowanym cieście.
- 200 mlśmietanki 32% Debic
- 50 mlbiałego wina
- 30 gmasła
- 100 gszalotki
- 10 gczosnku
- sól
- pieprz
Piana winno-śmietanowa
Sposób przygotowania:
- Szalotkę i czosnek oczyść i drobno pokrój.
- Podsmaż.
- Dodaj śmietankę i gotuj.
- Następnie dodaj wino, zredukuj, dopraw solą i pieprzem.
- Do zredukowanego sosu dodaj zimne masło.
- Podbij blenderem do uzyskania piany.
- świeży szpinak
- czosnek
- masło
- olej
- sól
- pieprz
Podsmażany szpinak
Sposób przygotowania:
- Szpinak umyj i osusz.
- Czosnek pokrój w plasterki, wrzuć na rozgrzany tłuszcz, podsmaż przez chwilę.
- Dodaj szpinak i smaż 2-3 minuty.
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.