DYNIOWE MOSKOLE Z WĘDZONĄ ŚMIETANĄ I KAWIOREM
Autor przepisu: Marcin Sikora
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2 gotowane ziemniaki
- 0,5 dyni piżmowej
- 250 gwędzonego twarogu
- 2 jaja
- 130 gmąki pszennej + do podsypania
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 50 mloleju z czosnkiem niedźwiedzim
- 3 ząbki czosnku, obrane
- 0,5 łyżeczki pieprzu pomarańczowego Wiberg
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- mielony imbir
- mielony cynamon
- cukier
- sól
Moskole
Sposób przygotowania:
- Obierz dynię, pokrój ją w kostkę i przełóż do miski. Dodaj czosnek, odrobinę soli i cukru oraz olej z czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszaj, przełóż na blaszkę, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 160°C przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Zmiksuj wszystko na purée.
- Ziemniaki obierz, zetrzyj na średnich oczkach, dodaj purée z dyni, twaróg, jajka, mąkę, skrobię i natkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem pomarańczowym, imbirem i cynamonem, wymieszaj.
- Z gotowej masy formuj placki o średnicy około 6 cm i grubości 0,5 cm, obtaczaj w mące i smaż na suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
- 350 gśmietany 18%
- 100 gśmietanki 36%
- 1,5 łyżki przyprawy Speck Wiberg
- 1 łyżka esencji dymnej Knorr
- sól
Wędzona śmietana
Sposób przygotowania:
- Śmietankę 36% ubij, aż stanie się puszysta.
- Do śmietany 18% dodaj przyprawę Speck i esencję dymną, wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą.
- 15 gkawioru z jesiotra sterleta
- 15 g kawioru z jesiotra sterleta albinosa
- musztardowiec
- szczaw zajęczy
Wykończenie
Na moskolach ułóż wędzoną śmietanę, na niej kawior. Udekoruj mikroliśćmi.