PRZEPIS
wstecz

DYNIOWE MOSKOLE Z WĘDZONĄ ŚMIETANĄ I KAWIOREM

Autor przepisu: Marcin Sikora

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 gotowane ziemniaki
  • 0,5 dyni piżmowej
  • 250 gwędzonego twarogu
  • 2 jaja
  • 130 gmąki pszennej + do podsypania
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 50 mloleju z czosnkiem niedźwiedzim
  • 3 ząbki czosnku, obrane
  • 0,5 łyżeczki pieprzu pomarańczowego Wiberg
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • mielony imbir
  • mielony cynamon
  • cukier
  • sól

Moskole

Sposób przygotowania:

  1. Obierz dynię, pokrój ją w kostkę i przełóż do miski. Dodaj czosnek, odrobinę soli i cukru oraz olej z czosnkiem niedźwiedzim. Wymieszaj, przełóż na blaszkę, przykryj folią aluminiową i piecz w temperaturze 160°C przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
  2. Zmiksuj wszystko na purée.
  3. Ziemniaki obierz, zetrzyj na średnich oczkach, dodaj purée z dyni, twaróg, jajka, mąkę, skrobię i natkę. Dopraw do smaku solą, pieprzem pomarańczowym, imbirem i cynamonem, wymieszaj.
  4. Z gotowej masy formuj placki o średnicy około 6 cm i grubości 0,5 cm, obtaczaj w mące i smaż na suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
Składniki
  • 350 gśmietany 18%
  • 100 gśmietanki 36%
  • 1,5 łyżki przyprawy Speck Wiberg
  • 1 łyżka esencji dymnej Knorr
  • sól

Wędzona śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Śmietankę 36% ubij, aż stanie się puszysta. 
  2. Do śmietany 18% dodaj przyprawę Speck i esencję dymną, wymieszaj. Następnie dodaj ubitą śmietankę, delikatnie wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Składniki
  • 15 gkawioru z jesiotra sterleta
  • 15 g kawioru z jesiotra sterleta albinosa
  • musztardowiec
  • szczaw zajęczy

Wykończenie

Na moskolach ułóż wędzoną śmietanę, na niej kawior. Udekoruj mikroliśćmi.