PRZEPIS
wstecz

FASZEROWANA GĘŚ PIECZONA W JABŁKACH I ROKITNIKU

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 4 kgtuszki gęsi
  • 300 ggęsich żołądków
  • 200 gkaczej wątróbki
  • 200 gbulguru
  • 200 gjabłek
  • 100 gczerwonej cebuli
  • 50 gprzyprawy Lamm Wiberg
  • 10 gpieprzu pomarańczowego Wiberg
  • tymianek

Gęś - faszerowanie

Sposób przygotowania:

  1. Zamarynuj gęś w mieszance przypraw i odstaw na 12 godzin.
  2. Ugotuj kaszę, odstaw do ostygnięcia.
  3. Żołądki zmiel na drobnym sitku i dokładnie wymieszaj z kaszą.
  4. Wątróbkę, jabłka i cebulę pokrój w kostkę, następnie wszystko delikatnie podsmaż.
  5. Podsmażone produkty dodaj do kaszy, dodaj też pieprz i tymianek i wszystko wymieszaj.
  6. Powstałym farszem wypełnij gęś i zabezpiecz otwory przed jego wydostaniem się podczas pieczenia.
Składniki
  • 1 kgjabłek
  • 500 gborowików (całych)
  • 500 grokitnika
  • 4 laski cynamonu
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 2 gwiazdki anyżu

Gęś - pieczenie

Sposób przygotowania:

  1. Nafaszerowaną gęś ułóż na blasze perforowanej i włóż do pieca konwekcyjnego na parowanie w temperaturze 95°C na 2 godziny.
  2. Na płaską blachę typu GN-60 wyłóż oczyszczone borowiki, ćwiartki jabłek, rokitnik i przyprawy.
  3. Przełóż gęś na przygotowaną blachę z dodatkami i piecz w temperaturze 160°C przez 3 godziny.
Składniki
  • 1 kgczerwonej kapusty
  • 300 gśliwek
  • 100 gszczypioru
  • 50 mlglace’u Crema di Aceto śliwka Wiberg
  • sól
  • pieprz

Sałatka z czerwonej kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj na parze kapustę i do gorącej dodaj glace.
  2. Dodaj glace i dokładnie wymieszaj.
  3. Następnie dodaj pokrojone w paski śliwki i posiekany drobno szczypior.
  4. Dopraw całość solą i pieprzem.
Składniki
  • 1 kgjarmużu
  • 500 gporów
  • 300 gjabłek
  • 50 mlglace’u Crema di Aceto limetka Wiberg
  • sól
  • pieprz

Sałatka z jarmużu i jabłek

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczony jarmuż oraz pokrojone w paski pory zblanszuj i wystudź.
  2. Do przygotowanych warzyw dodaj jabłka pokrojone w julienne i limonkowy glace.
  3. Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Składniki
  • miechunka
  • shimeji
  • świeży tymianek

Wykończenie

Upieczoną gęś serwuj z dodatkami z blachy i sałatkami. Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj miechunką, grzybami shimeji i świeżym tymiankiem.