FASZEROWANA GĘŚ PIECZONA W JABŁKACH I ROKITNIKU
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 4 kgtuszki gęsi
- 300 ggęsich żołądków
- 200 gkaczej wątróbki
- 200 gbulguru
- 200 gjabłek
- 100 gczerwonej cebuli
- 50 gprzyprawy Lamm Wiberg
- 10 gpieprzu pomarańczowego Wiberg
- tymianek
Gęś - faszerowanie
Sposób przygotowania:
- Zamarynuj gęś w mieszance przypraw i odstaw na 12 godzin.
- Ugotuj kaszę, odstaw do ostygnięcia.
- Żołądki zmiel na drobnym sitku i dokładnie wymieszaj z kaszą.
- Wątróbkę, jabłka i cebulę pokrój w kostkę, następnie wszystko delikatnie podsmaż.
- Podsmażone produkty dodaj do kaszy, dodaj też pieprz i tymianek i wszystko wymieszaj.
- Powstałym farszem wypełnij gęś i zabezpiecz otwory przed jego wydostaniem się podczas pieczenia.
- 1 kgjabłek
- 500 gborowików (całych)
- 500 grokitnika
- 4 laski cynamonu
- 3 gałązki rozmarynu
- 2 gwiazdki anyżu
Gęś - pieczenie
Sposób przygotowania:
- Nafaszerowaną gęś ułóż na blasze perforowanej i włóż do pieca konwekcyjnego na parowanie w temperaturze 95°C na 2 godziny.
- Na płaską blachę typu GN-60 wyłóż oczyszczone borowiki, ćwiartki jabłek, rokitnik i przyprawy.
- Przełóż gęś na przygotowaną blachę z dodatkami i piecz w temperaturze 160°C przez 3 godziny.
- 1 kgczerwonej kapusty
- 300 gśliwek
- 100 gszczypioru
- 50 mlglace’u Crema di Aceto śliwka Wiberg
- sól
- pieprz
Sałatka z czerwonej kapusty
Sposób przygotowania:
- Ugotuj na parze kapustę i do gorącej dodaj glace.
- Dodaj glace i dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojone w paski śliwki i posiekany drobno szczypior.
- Dopraw całość solą i pieprzem.
- 1 kgjarmużu
- 500 gporów
- 300 gjabłek
- 50 mlglace’u Crema di Aceto limetka Wiberg
- sól
- pieprz
Sałatka z jarmużu i jabłek
Sposób przygotowania:
- Oczyszczony jarmuż oraz pokrojone w paski pory zblanszuj i wystudź.
- Do przygotowanych warzyw dodaj jabłka pokrojone w julienne i limonkowy glace.
- Dopraw całość solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
- miechunka
- shimeji
- świeży tymianek
Wykończenie
Upieczoną gęś serwuj z dodatkami z blachy i sałatkami. Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj miechunką, grzybami shimeji i świeżym tymiankiem.