FILET MIGNON W WĘDZONEJ SŁONINIE Z SOSEM TASMAŃSKIM I FRYTKAMI
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 2 kgpolędwicy wołowej
- 500 gsłoniny
- 1 gliofilizowanego rozmarynu
- 2 kgzielonych szparagów
- 1 kgfrytek z manioku
- 1 kgfrytek truflowych z ciecierzycy
- 1 ltłuszczu do smażenia frytek
- 500 mlsosu demi-glace
- 100 mlśmietany słodkiej 36%
- 50 gmasła
- 50 mlbrandy
- 100 gszalotki
- 50 gmusztardy stołowej
- 10 gpieprzu tasmańskiego (górskiego)
- 10 gsoli Maldo
Sposób przygotowania
- Polędwicę oczyść i podziel na równe 100-gramowe steki, dopraw rozmarynem i pieprzem, następnie owiń w cienkie plastry wędzonej słoniny.
- Tak przygotowane steki grilluj do określonego stopnia wysmażenia.
- Oczyszczone szparagi zblanszuj w słodko-słonej wodzie, kilka sztuk również owiń wędzoną słoniną i zgrilluj na średnio rozgrzanej patelni.
- Frytki z manioku i ciecierzycy usmaż klasycznie w głębokim tłuszczu.
- Przygotuj tasmański sos pieprzowy: podsmaż drobno pokrojoną szalotkę z pieprzem, dodaj musztardę i brandy, a po odparowaniu alkoholu – demi-glace i śmietanę.
- Całość sosu zredukuj, dopraw solą, na koniec podbij miękkim masłem, aby sos zemulgował.