PRZEPIS
wstecz

FILET MIGNON W WĘDZONEJ SŁONINIE Z SOSEM TASMAŃSKIM I FRYTKAMI

filet mignon w wędzonej słoninie
filet mignon

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 2 kgpolędwicy wołowej
  • 500 gsłoniny
  • 1 gliofilizowanego rozmarynu
  • 2 kgzielonych szparagów
  • 1 kgfrytek z manioku
  • 1 kgfrytek truflowych z ciecierzycy
  • 1 ltłuszczu do smażenia frytek
  • 500 mlsosu demi-glace
  • 100 mlśmietany słodkiej 36%
  • 50 gmasła
  • 50 mlbrandy
  • 100 gszalotki
  • 50 gmusztardy stołowej
  • 10 gpieprzu tasmańskiego (górskiego)
  • 10 gsoli Maldo

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę oczyść i podziel na równe 100-gramowe steki, dopraw rozmarynem i pieprzem, następnie owiń w cienkie plastry wędzonej słoniny. 
  2. Tak przygotowane steki grilluj do określonego stopnia wysmażenia. 
  3. Oczyszczone szparagi zblanszuj w słodko-słonej wodzie, kilka sztuk również owiń wędzoną słoniną i zgrilluj na średnio rozgrzanej patelni. 
  4. Frytki z manioku i ciecierzycy usmaż klasycznie w głębokim tłuszczu. 
  5. Przygotuj tasmański sos pieprzowy: podsmaż drobno pokrojoną szalotkę z pieprzem, dodaj musztardę i brandy, a po odparowaniu alkoholu – demi-glace i śmietanę. 
  6. Całość sosu zredukuj, dopraw solą, na koniec podbij miękkim masłem, aby sos zemulgował.