wstecz

Warsztaty nr 15 – Wszystkie uroki wołowiny

To była wisienka na torcie całego szkoleniowego roku akademickiego! Piętnaste i zarazem ostatnie spotkanie w tym cyklu Akademii Mistrzów Smaku odbyło się w „uczelni” macierzystej młodych kucharzy, jak bez wątpienia można nazwać restaurację Belvedere w Łazienkach Królewskich. Było szlachetne czerwone mięso w ramach ćwiczeń i wino – nie tylko czerwone ;) – po ekspercku.

W roli gospodarza, jak zwykle w Belvedere, wystąpił niezastąpiony szef kuchni Tomasz Łagowski, u boku którego stanął gość specjalny Martin Gimenez Castro. Na temat przewodni warsztatów wieńczących edycję 2023/2024 Akademii trenerzy wybrali przebogatą w smak, aromat i możliwości kulinarne wołowinę. Studenci mieli za zadanie przygotować własne wariacje na temat tatara i steku oraz autorskie danie kreatywne.

Nie mogło zabraknąć wykładu eksperckiego! Do świata wina kolejny raz zaprosił młodych kucharzy Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Tomasz Kolecki. Za sprawą Mistrza uczniowie odważnie wkroczyli na kolejny poziom praktycznej wiedzy. Akademię ukończą więc jako całkiem biegli znawcy tematu.