wstecz

Warsztaty nr 5 – Cała magia czekolady

Ostatnie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere w 2024 roku przeniosły młodych kucharzy do magicznego świata czekolady. Nie można było wyobrazić sobie lepszego wprowadzenia do świąt! Spotkanie pod znakiem szlachetnej słodyczy odbyło się jak zwykle w Akademii Czekolady Callebaut w Łodzi.

Warsztaty poprowadzili wybitni eksperci – jeden z najbardziej utytułowanych cukierników w Polsce i szef łódzkiej Akademii Kamil Szulc oraz nauczyciel cukiernictwa, mistrz w kategorii czekolady Michał Iwaniuk. Uczniowie zgłębiali sekrety pracy z czekoladą, niezwykłe właściwości tego cennego produktu i jego potencjał deserowy.


Poznali m.in. podstawy temperowania – techniki pozwalającej osiągnąć idealną konsystencję, połysk i strukturę. Samodzielnie tworzyli tabliczki i praliny, musieli też zmierzyć się z wyzwaniem odtworzenia wyrafinowanej czekolady dubajskiej. Odkryli, że praca cukiernika wymaga kreatywności, cierpliwości i precyzji. Zyskali jeszcze coś – trenerzy podzielili się z nimi nie tylko wiedzą i umiejętnościami, ale również autentyczną pasją. A ta rokuje cukiernicze sukcesy.