PRZEPIS
wstecz

SCHAB DOJRZEWAJĄCY DUROC Z SOSEM HOLENDERSKIM I WIOSENNYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 10 steków z kością ze schabu duroc
  • 50 gmasła
  • czosnek
  • rozmaryn
  • tymianek
  • olej do smażenia
  • sól do solanki
  • cukier do solanki

Schab

Sposób przygotowania:

  1. Mięso natnij od strony skóry, tworząc grubą kratkę.
  2. Wstaw na godzinę do 6-procentowej solanki (60 g soli i szczypta cukru na każdy litr wody).
  3. Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.
  4. Obsmaż mięso z dwóch stron, pod koniec smażenia dodając zimne masło, czosnek, rozmaryn i tymianek.
Składniki
  • 60 gscoopsów
  • przyprawa Wiberg Speck
  • olej do smażenia

Scoopsy

Sposób przygotowania:

Scoopsy obsmaż, odsącz z tłuszczu i posyp przyprawą do smaku.

Składniki
  • 1 kgzielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • 100 gedamame
  • 100 mlbiałego wina
  • 30 gmasła
  • olej do usmażenia
  • sól

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Szparagi oczyść, rzodkiewki przekrój na pół.
  2. Wszystkie warzywa włóż na suchą patelnię i delikatnie przypal, dodaj wino i masło i obsmaż z każdej strony.
  3. Dopraw solą do smaku.
Składniki
  • 350 goleju z pestek winogron
  • 200 gszczypiorku
  • 40 gświeżego mytego szpinaku
  • soda oczyszczona

Olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Szczypiorek zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, zahartuj i osusz.
  2. Przełóż do Thermomiksa.
  3. Dodaj olej i szpinak.
  4. Podgrzej do 60°C i blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.
  5. Następnie włącz maksymalne obroty na 2 minuty.
  6. Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu.
  7. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
  8. Gotowy produkt przelej do dyspensera.
Składniki
  • 150 gsosu holenderskiego Lukull
  • 50 gwody
  • 10 gsoku z cytryny
  • 8 gProespumy Hot Sosa

Sos holenderski

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do miski, dokładnie wymieszaj, przełóż do syfonu.
  2. Nabij nabój i wstaw do kąpieli wodnej na 65°C.
  3. Przed podaniem wstrząśnij syfonem, opcjonalnie dodaj drugi nabój.
Składniki
  • 200 gboczku

Puder z boczku

Sposób przygotowania:

  1. Boczek rozłóż na papierze i susz w piecu rozgrzanym do 180°C przez około 12 minut, aż tłuszcz się wytopi.
  2. Wyjmij z piekarnika, osusz na ręczniku papierowym.
  3. Kiedy wystygnie, przełóż do Thermomiksa i zmiksuj na puder.
Składniki
  • mikroliście

Wykończenie

Sposób podania:

Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Sos udekoruj pudrem z boczku, a całość mikroliśćmi.