SCHAB DOJRZEWAJĄCY DUROC Z SOSEM HOLENDERSKIM I WIOSENNYMI WARZYWAMI

Autor przepisu: Tomasz Nakonieczny
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 10 steków z kością ze schabu duroc
- 50 gmasła
- czosnek
- rozmaryn
- tymianek
- olej do smażenia
- sól do solanki
- cukier do solanki
Schab
Sposób przygotowania:
- Mięso natnij od strony skóry, tworząc grubą kratkę.
- Wstaw na godzinę do 6-procentowej solanki (60 g soli i szczypta cukru na każdy litr wody).
- Wyjmij i osusz na ręczniku papierowym.
- Obsmaż mięso z dwóch stron, pod koniec smażenia dodając zimne masło, czosnek, rozmaryn i tymianek.
- 60 gscoopsów
- przyprawa Wiberg Speck
- olej do smażenia
Scoopsy
Sposób przygotowania:
Scoopsy obsmaż, odsącz z tłuszczu i posyp przyprawą do smaku.
- 1 kgzielonych szparagów
- pęczek rzodkiewek
- 100 gedamame
- 100 mlbiałego wina
- 30 gmasła
- olej do usmażenia
- sól
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Szparagi oczyść, rzodkiewki przekrój na pół.
- Wszystkie warzywa włóż na suchą patelnię i delikatnie przypal, dodaj wino i masło i obsmaż z każdej strony.
- Dopraw solą do smaku.
- 350 goleju z pestek winogron
- 200 gszczypiorku
- 40 gświeżego mytego szpinaku
- soda oczyszczona
Olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
- Szczypiorek zblanszuj w wodzie z dodatkiem szczypty sody oczyszczonej, zahartuj i osusz.
- Przełóż do Thermomiksa.
- Dodaj olej i szpinak.
- Podgrzej do 60°C i blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach.
- Następnie włącz maksymalne obroty na 2 minuty.
- Pozostaw olej do wystudzenia w kielichu.
- Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- Gotowy produkt przelej do dyspensera.
- 150 gsosu holenderskiego Lukull
- 50 gwody
- 10 gsoku z cytryny
- 8 gProespumy Hot Sosa
Sos holenderski
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki przełóż do miski, dokładnie wymieszaj, przełóż do syfonu.
- Nabij nabój i wstaw do kąpieli wodnej na 65°C.
- Przed podaniem wstrząśnij syfonem, opcjonalnie dodaj drugi nabój.
- 200 gboczku
Puder z boczku
Sposób przygotowania:
- Boczek rozłóż na papierze i susz w piecu rozgrzanym do 180°C przez około 12 minut, aż tłuszcz się wytopi.
- Wyjmij z piekarnika, osusz na ręczniku papierowym.
- Kiedy wystygnie, przełóż do Thermomiksa i zmiksuj na puder.
- mikroliście
Wykończenie
Sposób podania:
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Sos udekoruj pudrem z boczku, a całość mikroliśćmi.