PRZEPIS
wstecz

MUS Z ŻURAWINY I PÓŁGĘSKA W GALARETCE Z CZERWONEGO WINA

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 200 gmascarpone
  • 100 gleśnej żurawiny
  • 80 gwędzonego półgęska Duda
  • 10 gpasty wasabi
  • 1g/100g żelatyny

Mus żurawinowy z półgęskiem

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj mus z serka mascarpone, wasabi, żurawiny i wędzonego półgęska.

  2. Odłóż około 80 g musu do osobnego naczynia. Dodaj 4 g żelatyny i wymieszaj. Kilkakrotnie podgrzewaj w mikrofalówce przez około 10 sekund. Mieszaj między podgrzewaniem. Czynność powtarzaj do rozpuszczenia żelatyny, jednocześnie uważając, aby nie przegrzać musu. 

  3. Połącz ze sobą obie części musu (z żelatyną i bez). Dokładnie wymieszaj. 

  4. Przełóż do worka cukierniczego, wyszprzycuj do silikonowej formy i zamróź.

Składniki
  • 500 mlbulionu drobiowego
  • 500 mlczerwonego wytrawnego wina
  • 125 mlmiodu
  • 10 tartaletek mini Snack HUG
  • 3 czerwone cebule
  • 50 grodzynek
  • 3 goździki
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 laski cynamonu
  • agar (10g/l płynu)
  • olej do smażenia
  • sól

Galaretka z czerwonego wina

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w piórka, przełóż do rondla, dodaj olej, goździki, rodzynki i cynamon. Całość smaż na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli.

  2. Dodaj miód, czerwone wino i bulion, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania zbilansowanego smaku.

  3. Wywar przecedź przez drobne sito, dodaj agar i gotuj przez około 2 minuty, mieszając.

  4. Zamarznięty mus z półgęska wyjmij z formy i zanurz go kilkakrotnie w galaretce z czerwonego wina.

  5. Wlej galaretkę do połowy wysokości tartaletek. Zostaw do zastygnięcia.

  6. Na gotowych galaretkach ułóż porcje musu.

Składniki
  • 50 gwędzonego półgęska Duda

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.