MUS Z ŻURAWINY I PÓŁGĘSKA W GALARETCE Z CZERWONEGO WINA

Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 200 gmascarpone
- 100 gleśnej żurawiny
- 80 gwędzonego półgęska Duda
- 10 gpasty wasabi
- 1g/100g żelatyny
Mus żurawinowy z półgęskiem
Sposób przygotowania:
-
Przygotuj mus z serka mascarpone, wasabi, żurawiny i wędzonego półgęska.
-
Odłóż około 80 g musu do osobnego naczynia. Dodaj 4 g żelatyny i wymieszaj. Kilkakrotnie podgrzewaj w mikrofalówce przez około 10 sekund. Mieszaj między podgrzewaniem. Czynność powtarzaj do rozpuszczenia żelatyny, jednocześnie uważając, aby nie przegrzać musu.
-
Połącz ze sobą obie części musu (z żelatyną i bez). Dokładnie wymieszaj.
-
Przełóż do worka cukierniczego, wyszprzycuj do silikonowej formy i zamróź.
- 500 mlbulionu drobiowego
- 500 mlczerwonego wytrawnego wina
- 125 mlmiodu
- 10 tartaletek mini Snack HUG
- 3 czerwone cebule
- 50 grodzynek
- 3 goździki
- 2 gałązki tymianku
- 2 laski cynamonu
- agar (10g/l płynu)
- olej do smażenia
- sól
Galaretka z czerwonego wina
Sposób przygotowania:
-
Cebulę pokrój w piórka, przełóż do rondla, dodaj olej, goździki, rodzynki i cynamon. Całość smaż na średnim ogniu do skarmelizowania cebuli.
-
Dodaj miód, czerwone wino i bulion, gotuj na wolnym ogniu do uzyskania zbilansowanego smaku.
-
Wywar przecedź przez drobne sito, dodaj agar i gotuj przez około 2 minuty, mieszając.
-
Zamarznięty mus z półgęska wyjmij z formy i zanurz go kilkakrotnie w galaretce z czerwonego wina.
-
Wlej galaretkę do połowy wysokości tartaletek. Zostaw do zastygnięcia.
-
Na gotowych galaretkach ułóż porcje musu.
- 50 gwędzonego półgęska Duda