TRZY SZYBKIE SPOSOBY NA ROZGRZANIE
Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- białe grzane wino
- świeży korzeń imbiru
- kora cynamonu
- świeża szałwia
Biały grzaniec z szałwią i korzennymi przyprawami
Sposób przygotowania:
- Kłącze imbiru obierz i pokrój w plasterki.
- Podgrzej białe grzane wino do pożądanej temperatury.
- Umieść dodatki w szklance albo wysokim kieliszku z grubego szkła, zostawiając młody pęd szałwii do dekoracji.
- Zalej dodatki gorącym napojem, udekoruj szklankę.
- zielona jaśminowa herbata
- świeże jeżyny
- świeży rozmaryn
- trawa cytrynowa
- pieprz syczuański
Jaśminowa syczuańska z jeżynami
Sposób przygotowania:
- W osobnym naczyniu zaparz herbatę – pamiętaj, że tę zieloną zalewa się wodą o temperaturze 70-80°C. Poczekaj chwilę, aż naciągnie.
- Ułóż pozostałe składniki w szklance albo pękatym kieliszku z grubego szkła i wlej gorącą herbatę.
- Naczynie możesz ozdobić łodygą trawy cytrynowej.
- kombucha hibiscus
- świeża pomarańcza
- nitki chili
- nitki szafranu
Kombucha hibiskusowa
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj i sparz pomarańczę, pokrój ją w plastry.
- Lekko podgrzej kombuchę.
- Włóż wszystkie dodatki do szklanki albo wysokiego kieliszka z grubego szkła i zalej je ciepłą kombuchą.
- Plastry pomarańczy dociśnij lekko, żeby puściły sok.
- Udekoruj napój nitkami chili.