PRZEPIS
wstecz

TRZY SZYBKIE SPOSOBY NA ROZGRZANIE

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1

Składniki
  • białe grzane wino
  • świeży korzeń imbiru
  • kora cynamonu
  • świeża szałwia

Biały grzaniec z szałwią i korzennymi przyprawami

Sposób przygotowania:

  1. Kłącze imbiru obierz i pokrój w plasterki.
  2. Podgrzej białe grzane wino do pożądanej temperatury.
  3. Umieść dodatki w szklance albo wysokim kieliszku z grubego szkła, zostawiając młody pęd szałwii do dekoracji.
  4. Zalej dodatki gorącym napojem, udekoruj szklankę.
Składniki
  • zielona jaśminowa herbata
  • świeże jeżyny
  • świeży rozmaryn
  • trawa cytrynowa
  • pieprz syczuański

Jaśminowa syczuańska z jeżynami

Sposób przygotowania:

 

  1. W osobnym naczyniu zaparz herbatę – pamiętaj, że tę zieloną zalewa się wodą o temperaturze 70-80°C. Poczekaj chwilę, aż naciągnie.
  2. Ułóż pozostałe składniki w szklance albo pękatym kieliszku z grubego szkła i wlej gorącą herbatę.
  3. Naczynie możesz ozdobić łodygą trawy cytrynowej.
Składniki
  • kombucha hibiscus
  • świeża pomarańcza
  • nitki chili
  • nitki szafranu

Kombucha hibiskusowa

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj i sparz pomarańczę, pokrój ją w plastry.
  2. Lekko podgrzej kombuchę.
  3. Włóż wszystkie dodatki do szklanki albo wysokiego kieliszka z grubego szkła i zalej je ciepłą kombuchą. 
  4. Plastry pomarańczy dociśnij lekko, żeby puściły sok.
  5. Udekoruj napój nitkami chili.