GĘŚ, PYRA Z GZIKIEM I ROGAL Z MODRĄ KAPUSTĄ NA DYNIOWYM PURÉE
Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie :
- 1 noga z gęsi
- 200 gsmalcu z gęsi
- pieprz pomarańczowy Wiberg
- rozmaryn
- sól
Gęś (na 1 porcję)
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść, włóż do worka vacuum, dodaj 1/3 smalcu, rozmaryn, sól i pieprz pomarańczowy.
- Gotuj sous vide w temperaturze 61°C przez 120 minut.
- Przed podaniem obsmaż ze wszystkich stron na smalcu na złoty kolor.
- 120 gdyni
- 2 gmasła
- olej z orzechów włoskich Wiberg
- AcetoPlus mango Wiberg
- sól
- rozmaryn
Purée z dyni (na 1 porcję)
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz, natrzyj oliwą orzechową, AcetoPlus mango i solą.
- Przełóż do pojemnika GN, dodaj czosnek i rozmaryn, piecz w temperaturze 170°C przez 25-30 minut. Po upieczeniu dodaj masło i, jeśli trzeba, dopraw solą.
- Zmiksuj na gładkie purée.
- 700 gmodrej kapusty
- 700 mlAcetoPlus z czarnego bzu Wiberg
- 5 mlkremu śliwkowego Wiberg
- 108 gmasła
- ciasto francuskie
- 2 żółtka
- 4 liście laurowe
- ziele angielskie
- gwiazdki anyżu
- pieprz kolorowy młotkowany Wiberg
- sól
- niebieski mak do posypania
Rogal z modrą kapustą (na 10 porcji)
Sposób przygotowania:
- Kapustę zblanszuj, odcedź.
- Dodaj masło i przyprawy i duś do miękkości, na koniec dopraw AcetoPlus z czarnego bzu i kremem śliwkowym.
- Wystudzoną kapustę ułóż porcjami na trójkątach wyciętych z ciasta francuskiego i zawijaj rogale.
- Posmaruj żółtkiem i posyp makiem.
- Wstaw do pieca rozgrzanego do temperatury 195°C na około 15 minut.
- 10 ziemniaków sałatkowych
- 500 gpółtłustego twarogu
- 120 mlśmietanki 20% Base Culinar
- sól, pieprz
Pyra z gzikiem (na 10 porcji)
Sposób przygotowania:
- Wybierz równej wielkości ziemniaki sałatkowe i dokładnie je wyszoruj, nie obieraj.
- Piecz w temperaturze 170°C do miękkości – tak, żeby można było wydrążyć środek.
- Przed serwisem możesz dodatkowo opalić ziemniaki palnikiem.
- Twaróg wymieszaj ze śmietanką, solą i pieprzem.
- olej rzepakowy
- natka pietruszki
- szczypiorek
Oliwa ziołowa (na 10 porcji)
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki i szczypiorek włóż do robota, dodaj olej i podgrzej do 65°C.
- Blenduj na maksymalnych obrotach przez około 2 minut i pozostaw do wystudzenia w kielichu. Przecedź przez filtr do kawy albo sito wyłożone ręcznikiem papierowym.