PRZEPIS
wstecz

GICZ JAGNIĘCA GLAZUROWANA SOSEM DEMI-GLACE, Z KUSKUSEM PERŁOWYM, WARZYWAMI I BAKALIAMI

Autor przepisu: Przemysław Szałczyński

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 5 giczy jagnięcych przednich
  • 200 gmasła
  • mieszanka przypraw Marrakesch Wiberg

Gicz

Sposób przygotowania:

  1. Gicze dokładnie natrzyj mieszanką przypraw i odstaw na 2 godziny do lodówki – do zamarynowania.
  2. Następnie każdą z osobna spakuj próżniowo z dodatkiem masła.
  3. Gotuj w cyrkulatorze w temperaturze 82°C przez 4 godziny.
  4. Po ugotowaniu zglazuruj sosem demi-glace.
Składniki
  • 1 lsosu demi-glace Chef
  • 30 mlkoncentratu demi-glace Chef
  • 50 mlczerwonego wina
  • 50 gmasła

Demi-glace

Sposób przygotowania:

  1. Sos demi-glace wlej do rondla i zredukuj o połowę.
  2. Dodaj koncentrat i czerwone wino, gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
  3. Zdejmij rondel z ognia, dodaj zimne masło, dokładnie wymieszaj.
  4. Całość przecedź przez drobne sitko.
Składniki
  • 400 gkuskusu perłowego
  • zielona oliwa (opcjonalnie)
  • sól

Kuskus

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kuskus w osolonej wodzie w stosunku 2 : 1, tak by pozostał al dente.
  2. Przed podaniem podgrzej, opcjonalnie dodaj zieloną oliwę i dopraw całość do smaku.
Składniki
  • 10 marchewek mini
  • 10 rzep mini
  • 10 cukinii mini
  • 10 zielonych oliwek
  • 15 migdałów
  • 15 suszonych moreli
  • 50 gmasła
  • sól

Warzywa i bakalie

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj.
  2. Zblanszuj je w osolonej wodzie, tak by pozostały al dente.
  3. Zahartuj, żeby zatrzymać proces gotowania.
  4. Na patelni rozpuść masło, dodaj warzywa, oliwki i bakalie.
  5. Smaż około 2 minut, aż składniki zarumienią się z każdej strony.
  6. Dopraw solą do smaku.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.