GLAZUROWANA ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM, BATATEM I PIKLAMI
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 groślinnej alternatywy łososia
- 150 mlsosu sojowego
- 50 mlsoku z limonki
- 50 gketchupu
- 20 gsyropu klonowego
- 10 gczosnku
- 5 gimbiru
Glazurowana roślinna alternatywa łososia
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
- Dokładnie wymieszaj sos sojowy, ketchup, syrop klonowy i sok z limonki. Część glazury zostaw do batata.
- Wylej składniki na patelnię. Dodaj czosnek oraz imbir. Redukuj.
- Pokrój roślinną alternatywę łososia na 5 cm plastry i posmaruj przygotowaną glazurą.
- Zapiecz przez około 7 minut (bez zaparowania – 190°C).
- 400 goctu winnego
- 400 gcukru
- 200 gwina białego
- 150 gbiałych grzybów shimeji
- 150 gbrązowych grzybów shimeji
- 120 gczerwonej cebuli
- 3 glaski cynamonu
- 3 gziela angielskiego
- 2 gliścia laurowego
Piklowane warzywa
Sposób przygotowania:
- Umieść w garnku wszystkie składniki oprócz grzybów i cebuli, następnie zagotuj na małym ogniu.
- Cebulę pokrój w cienkie plastry, a grzyby dokładnie oczyść.
- Zalej grzyby gorącą zalewą, a pokrojoną cebulę zalej lekko ostudzoną zalewą.