PRZEPIS
wstecz

GLAZUROWANA ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM, BATATEM I PIKLAMI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 groślinnej alternatywy łososia
  • 150 mlsosu sojowego
  • 50 mlsoku z limonki
  • 50 gketchupu
  • 20 gsyropu klonowego
  • 10 gczosnku
  • 5 gimbiru

Glazurowana roślinna alternatywa łososia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
  2. Dokładnie wymieszaj sos sojowy, ketchup, syrop klonowy i sok z limonki. Część glazury zostaw do batata.
  3. Wylej składniki na patelnię. Dodaj czosnek oraz imbir. Redukuj. 
  4. Pokrój roślinną alternatywę łososia na 5 cm plastry i posmaruj przygotowaną glazurą.
  5. Zapiecz przez około 7 minut (bez zaparowania – 190°C).
Składniki
  • 400 goctu winnego
  • 400 gcukru
  • 200 gwina białego
  • 150 gbiałych grzybów shimeji
  • 150 gbrązowych grzybów shimeji
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 3 glaski cynamonu
  • 3 gziela angielskiego
  • 2 gliścia laurowego

Piklowane warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w garnku wszystkie składniki oprócz grzybów i cebuli, następnie zagotuj na małym ogniu. 
  2. Cebulę pokrój w cienkie plastry, a grzyby dokładnie oczyść. 
  3. Zalej grzyby gorącą zalewą, a pokrojoną cebulę zalej lekko ostudzoną zalewą.