PRZEPIS
wstecz

GLAZUROWANA ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM, BATATEM I PIKLAMI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 500 groślinnej alternatywy łososia
  • 150 mlsosu sojowego
  • 50 mlsoku z limonki
  • 50 gketchupu
  • 20 gsyropu klonowego
  • 10 gczosnku
  • 5 gimbiru

Glazurowana roślinna alternatywa łososia

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
  2. Dokładnie wymieszaj sos sojowy, ketchup, syrop klonowy i sok z limonki. Część glazury zostaw do batata.
  3. Wylej składniki na patelnię. Dodaj czosnek oraz imbir. Redukuj. 
  4. Pokrój roślinną alternatywę łososia na 5 cm plastry i posmaruj przygotowaną glazurą.
  5. Zapiecz przez około 7 minut (bez zaparowania – 190°C).
Składniki
  • 500 gbatatów
  • 15 goleju z pestek winogron
  • glazura
  • sól

Pieczony batat

Obierz batat, skrop olejem i dopraw solą. Piecz do uzyskania miękkości, następnie posmaruj glazurą i zapiecz około 5 minut. 

Składniki
  • 250 goleju z pestek winogron
  • 200 gszczypiorku
  • 40 gszpinaku

Zielony olej

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż szczypiorek do Thermomiksa. 
  2. Dodaj olej i świeży myty szpinak.
  3. Podgrzej do 65°C. 
  4. Blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach. Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez około 2 minuty. 
  5. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu. 
  6. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, następnie przelej gotowy produkt do dyspensera.
Składniki
  • 200 gwegańskiego majonezu
  • 50 goleju szczypiorkowego
  • sól

Majonez szczypiorkowy

Wymieszaj wegański majonez z olejem szczypiorkowym i dopraw solą.

Składniki
  • 400 goctu winnego
  • 400 gcukru
  • 200 gwina białego
  • 150 gbiałych grzybów shimeji
  • 150 gbrązowych grzybów shimeji
  • 120 gczerwonej cebuli
  • 3 glaski cynamonu
  • 3 gziela angielskiego
  • 2 gliścia laurowego

Piklowane warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Umieść w garnku wszystkie składniki oprócz grzybów i cebuli, następnie zagotuj na małym ogniu. 
  2. Cebulę pokrój w cienkie plastry, a grzyby dokładnie oczyść. 
  3. Zalej grzyby gorącą zalewą, a pokrojoną cebulę zalej lekko ostudzoną zalewą.
Składniki
  • 500 gogórka zielonego
  • 15 gAcetoPlus owoce cytrusowe
  • 10 gsyropu klonowego

Kompresowany ogórek

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój ogórka na cienkie plastry. 
  2. Przełóż do worka VAC, dodaj Aceto cytrusowe i syrop klonowy.
  3. Skompresuj.
Składniki
  • szczypior
  • sezam jasny
  • piklowane warzywa
  • majonez szczypiorkowy

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.