GLAZUROWANA ROŚLINNA ALTERNATYWA ŁOSOSIA Z MAJONEZEM SZCZYPIORKOWYM, BATATEM I PIKLAMI
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 500 groślinnej alternatywy łososia
- 150 mlsosu sojowego
- 50 mlsoku z limonki
- 50 gketchupu
- 20 gsyropu klonowego
- 10 gczosnku
- 5 gimbiru
Glazurowana roślinna alternatywa łososia
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj czosnek oraz imbir.
- Dokładnie wymieszaj sos sojowy, ketchup, syrop klonowy i sok z limonki. Część glazury zostaw do batata.
- Wylej składniki na patelnię. Dodaj czosnek oraz imbir. Redukuj.
- Pokrój roślinną alternatywę łososia na 5 cm plastry i posmaruj przygotowaną glazurą.
- Zapiecz przez około 7 minut (bez zaparowania – 190°C).
- 500 gbatatów
- 15 goleju z pestek winogron
- glazura
- sól
Pieczony batat
Obierz batat, skrop olejem i dopraw solą. Piecz do uzyskania miękkości, następnie posmaruj glazurą i zapiecz około 5 minut.
- 250 goleju z pestek winogron
- 200 gszczypiorku
- 40 gszpinaku
Zielony olej
Sposób przygotowania:
- Przełóż szczypiorek do Thermomiksa.
- Dodaj olej i świeży myty szpinak.
- Podgrzej do 65°C.
- Blenduj przez 1,5 minuty na średnich obrotach. Następnie blenduj na maksymalnych obrotach przez około 2 minuty.
- Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
- Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym, następnie przelej gotowy produkt do dyspensera.
- 200 gwegańskiego majonezu
- 50 goleju szczypiorkowego
- sól
Majonez szczypiorkowy
Wymieszaj wegański majonez z olejem szczypiorkowym i dopraw solą.
- 400 goctu winnego
- 400 gcukru
- 200 gwina białego
- 150 gbiałych grzybów shimeji
- 150 gbrązowych grzybów shimeji
- 120 gczerwonej cebuli
- 3 glaski cynamonu
- 3 gziela angielskiego
- 2 gliścia laurowego
Piklowane warzywa
Sposób przygotowania:
- Umieść w garnku wszystkie składniki oprócz grzybów i cebuli, następnie zagotuj na małym ogniu.
- Cebulę pokrój w cienkie plastry, a grzyby dokładnie oczyść.
- Zalej grzyby gorącą zalewą, a pokrojoną cebulę zalej lekko ostudzoną zalewą.
- 500 gogórka zielonego
- 15 gAcetoPlus owoce cytrusowe
- 10 gsyropu klonowego
Kompresowany ogórek
Sposób przygotowania:
- Pokrój ogórka na cienkie plastry.
- Przełóż do worka VAC, dodaj Aceto cytrusowe i syrop klonowy.
- Skompresuj.
- szczypior
- sezam jasny
- piklowane warzywa
- majonez szczypiorkowy
Wykończenie
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.