GRILLOWANA KOFTA NA PICIE, Z MARYNOWANĄ CEBULĄ, AJWAREM I TZATZIKAMI

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 0,5 kgmielonej jagnięciny
- 50 gcebuli
- 40 gsosu sambal oelek
- 30 gmięty
- 30 gkolendry
- 20 mloleju
- 10 gmieszanki Marrakesch Style Wiberg
- 10 gczosnku
- 5 gimbiru
- sól
Kofta
Sposób przygotowania:
- Podpraż na suchej patelni mieszankę przypraw Marrakesch Style.
- Dodaj olej, cebulę, czosnek i imbir, i smaż wszystko do zrumienienia.
- Podsmażone składniki dodaj do mięsa mielonego, następnie dodaj sambal oraz drobno posiekane miętę i kolendrę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, używając robota planetarnego.
- Uzyskaną masę podziel na równe porcje i nabij na namoczone wcześniej patyczki, formując w pożądany kształt. Zgrilluj.
- 200 gczerwonej cebuli
- 50 gsoku z cytryny
- 20 gnatki pietruszki
Marynowana cebula
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy.
- Dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. Nie dodawaj soli!
- 300 gjogurtu greckiego
- 300 gogórka
- 20 gpasty czosnkowej
- 10 mlsoku z cytryny
- 10 gmięty
- sól
Tzatziki
Sposób przygotowania:
- Obierz i zetrzyj na grubej tarce ogórek, odciśnij nadmiar wody.
- Dodaj wraz z pozostałymi składnikami do jogurtu.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą według uznania.
- Pozostaw w lodówce na godzinę.
- 10 pit
- 300 gajwaru
- 100 gpestek granatu
- liście kolendry
- ulubione zioła
Wykończenie
Sposób podania:
- Na gorącej zgrillowanej picie ułóż koftę, marynowaną cebulę i sosy.
- Udekoruj pestkami granatu, listkami kolendry i innymi ziołami.
- Jeśli chcesz, zainspiruj się naszym platingiem na desce.