PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANA KOFTA NA PICIE, Z MARYNOWANĄ CEBULĄ, AJWAREM I TZATZIKAMI

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 0,5 kgmielonej jagnięciny
  • 50 gcebuli
  • 40 gsosu sambal oelek
  • 30 gmięty
  • 30 gkolendry
  • 20 mloleju
  • 10 gmieszanki Marrakesch Style Wiberg
  • 10 gczosnku
  • 5 gimbiru
  • sól

Kofta

Sposób przygotowania:

  1. Podpraż na suchej patelni mieszankę przypraw Marrakesch Style.
  2. Dodaj olej, cebulę, czosnek i imbir, i smaż wszystko do zrumienienia.
  3. Podsmażone składniki dodaj do mięsa mielonego, następnie dodaj sambal oraz drobno posiekane miętę i kolendrę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, używając robota planetarnego.
  5. Uzyskaną masę podziel na równe porcje i nabij na namoczone wcześniej patyczki, formując w pożądany kształt. Zgrilluj.
Składniki
  • 200 gczerwonej cebuli
  • 50 gsoku z cytryny
  • 20 gnatki pietruszki

Marynowana cebula

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w cienkie plastry, najlepiej za pomocą krajalnicy.
  2. Dokładnie wymieszaj z drobno posiekaną natką pietruszki i sokiem z cytryny. Nie dodawaj soli!
Składniki
  • 300 gjogurtu greckiego
  • 300 gogórka
  • 20 gpasty czosnkowej
  • 10 mlsoku z cytryny
  • 10 gmięty
  • sól

Tzatziki

Sposób przygotowania:

  1. Obierz i zetrzyj na grubej tarce ogórek, odciśnij nadmiar wody.
  2. Dodaj wraz z pozostałymi składnikami do jogurtu.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą według uznania.
  4. Pozostaw w lodówce na godzinę.
Składniki
  • 10 pit
  • 300 gajwaru
  • 100 gpestek granatu
  • liście kolendry
  • ulubione zioła

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Na gorącej zgrillowanej picie ułóż koftę, marynowaną cebulę i sosy.
  2. Udekoruj pestkami granatu, listkami kolendry i innymi ziołami.
  3. Jeśli chcesz, zainspiruj się naszym platingiem na desce.