GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z ŻELEM CYTRUSOWYM I PANIEROWANYM HALLOUMI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 450 gminisałaty rzymskiej
- 10 gmasła
- 10 mloliwy z oliwek
- sok i skórka z cytryny
Grillowana sałata rzymska
Sposób przygotowania:
-
Umyj sałatę i przekrój ją na pół.
-
Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek, miód, sok oraz skórkę z cytryny.
-
Dodaj sałatę i smaż do delikatnego zbrązowienia.
- 250 mlwody
- 125 mlsoku z limonki
- 125 mlsoku z cytryny
- 50 gcukru
- 6,5 gagaru
Żel cytrusowy
Sposób przygotowania:
-
W rondelku zagotuj wodę, cukier oraz sok z limonki i cytryny. Dodaj agar, cały czas mieszaj.
-
Przełóż do GN i wstaw do lodówki do zastygnięcia.
-
Galaretkę przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera.
-
Przetrzyj przez drobne sitko, a następnie przełóż do dyspensera.
- 500 mloleju z pestek winogron
- 300 gszczypiorku
- 80 gszpinaku
Olej szczypiorkowy
Sposób przygotowania:
-
Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.
-
Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotachprzez około 2 minuty.
-
Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty.
-
Gotowy olej zostaw do wystudzenia.
-
Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
Szczypiorkowy majonez
Sposób przygotowania:
-
Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny.
-
Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj.
-
Dopraw solą.
- 200 ggrejpfrutów
- 180 gczerwonych pomarańczy
- 180 gpomarańczy
Cytrusy
Sposób przygotowania:
- Obierz owoce.
- Wyfiletuj miąższ.
- 500 gsera halloumi
- 20 gorzechów laskowych
- 20 migdałów
- 20 pistacji
- panko
- 1 jajko
- tłuszcz do smażenia
Panierowany ser halloumi
Sposób przygotowania:
- Halloumi pokrój w trójkąty.
- Orzechy posiekaj i wymieszaj z panko.
- Kawałki halloumi obtocz w jajku i panierce z panko i orzechów.
- Czynność powtórz dwa razy.
- Zapanierowany ser smaż na głębokim tłuszczu.
- liście nasturcji
- jadalne kwiaty