PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z ŻELEM CYTRUSOWYM I PANIEROWANYM HALLOUMI

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 450 gminisałaty rzymskiej
  • 10 gmasła
  • 10 mloliwy z oliwek
  • sok i skórka z cytryny

Grillowana sałata rzymska

Sposób przygotowania:

  1. Umyj sałatę i przekrój ją na pół. 

  2. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę z oliwek, miód, sok oraz skórkę z cytryny.

  3. Dodaj sałatę i smaż do delikatnego zbrązowienia.

Składniki
  • 250 mlwody
  • 125 mlsoku z limonki
  • 125 mlsoku z cytryny
  • 50 gcukru
  • 6,5 gagaru

Żel cytrusowy

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę, cukier oraz sok z limonki i cytryny. Dodaj agar, cały czas mieszaj.

  2. Przełóż do GN i wstaw do lodówki do zastygnięcia.

  3. Galaretkę przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj za pomocą blendera. 

  4. Przetrzyj przez drobne sitko, a następnie przełóż do dyspensera.

Składniki
  • 500 mloleju z pestek winogron
  • 300 gszczypiorku
  • 80 gszpinaku

Olej szczypiorkowy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki przełóż do misy Thermomixa.

  2. Ustaw temperaturę 65°C i miksuj na niskich obrotachprzez około 2 minuty. 

  3. Następnie zwiększ obroty na maksymalne i miksuj przez kolejne 2 minuty. 

  4. Gotowy olej zostaw do wystudzenia. 

  5. Następnie przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.

Składniki
  • 375 mloleju szczypiorkowego (patrz wyżej)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól

Szczypiorkowy majonez

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiego naczynia wbij jajka, dodaj musztardę i sok z cytryny. 

  2. Wolnym strumieniem dolewaj olej szczypiorkowy. Cały czas blenduj. 

  3. Dopraw solą.

Składniki
  • 200 ggrejpfrutów
  • 180 gczerwonych pomarańczy
  • 180 gpomarańczy

Cytrusy

Sposób przygotowania:

  1. Obierz owoce.
  2. Wyfiletuj miąższ.
Składniki
  • 500 gsera halloumi
  • 20 gorzechów laskowych
  • 20 migdałów
  • 20 pistacji
  • panko
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia

Panierowany ser halloumi

Sposób przygotowania:

  1. Halloumi pokrój w trójkąty.
  2. Orzechy posiekaj i wymieszaj z panko.
  3. Kawałki halloumi obtocz w jajku i panierce z panko i orzechów.
  4. Czynność powtórz dwa razy.
  5. Zapanierowany ser smaż na głębokim tłuszczu.
Składniki
  • liście nasturcji
  • jadalne kwiaty

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.