GRILLOWANE KREWETKI Z SALSĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO I MELONA ORAZ KARMELIZOWANYM ANANASEM

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 kgkrewetek
- 50 mloliwy z oliwek
- 20 gmieszanki Masala Aphrodite Wiberg
- 20 gczosnku
Krewetki
Sposób przygotowania:
- Krewetki rozmroź i nabij na długie patyczki, następnie usuń środkową część pancerza, pozostawiając go na głowie i ogonie.
- Końcówką noża usuń przewód pokarmowy.
- Tak oczyszczone krewetki dokładnie osusz i zamarynuj w pozostałych składnikach.
- Grilluj z dwóch stron na dobrze rozgrzanym grillu przez około 5 minut.
- 200 gkopru włoskiego
- 200 gmelona kantalupa
- 100 gszczypioru
- 50 mloliwy z oliwek
- 50 mlCrema di Aceto limetka-zielona herbata Wiberg
- 20 gpapryczki jalapeño
- 20 gmieszanki Cuba Nueva Wiberg
- świeża kolendra (opcjonalnie)
Salsa z kopru włoskiego i melona
Sposób przygotowania:
- Melon i koper włoski pokrój w drobniutką kostkę (brunoise).
- Następnie pokrój szczypior i jalapeño, połącz wszystkie warzywa, dodaj przyprawę Cuba Nueva i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj Crema di Aceto i oliwę, ponownie wymieszaj.
- Opcjonalnie możesz dodać świeżą kolendrę.
- 2 duże żółtka jaj
- 150 mloleju z pestek winogron
- 50 mloliwy z oliwek
- 20 mlwody
- 10 mlsoku z cytryny
- 0,5 gszafranu
- sól
- pieprz
Majonez szafranowy
Sposób przygotowania:
- Szafran namocz w wodzie i soku z cytryny.
- Dodaj całość do żółtek i dokładnie wymieszaj.
- Wciąż energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej i oliwę, aż powstanie majonez.
- Dopraw solą i pieprzem.
- 2 mini ananasy
- 20 mloliwy z oliwek
- 5 gmieszanki Cuba Nueva Wiberg
Mini ananas
Sposób przygotowania:
- Obierz ananasy, pozostawiając liście.
- Przekrój wzdłuż na pół i wytnij twardą część środkową.
- Posyp przyprawą i delikatnie skrop oliwą.
- Grilluj z płaskiej strony do lekkiego skarmelizowania.
- limonka
- papryczki chili
- świeże zioła
Wykończenie
Sposób podania:
- Zgrillowane ananasy ułóż zagłębieniami w górę, wypełnij je salsą.
- Na osobnym talerzu ułóż zgrillowane krewetki, obok podaj sos. Kompozycja jest przykładowa – krewetki możesz też podać na salsie.
- Zgrilluj limonkę i papryczki, udekoruj nimi krewetki.
- Wykończ całość listkami ziół.