PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANE KREWETKI Z SALSĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO I MELONA ORAZ KARMELIZOWANYM ANANASEM

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgkrewetek
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 20 gmieszanki Masala Aphrodite Wiberg
  • 20 gczosnku

Krewetki

Sposób przygotowania:

  1. Krewetki rozmroź i nabij na długie patyczki, następnie usuń środkową część pancerza, pozostawiając go na głowie i ogonie.
  2. Końcówką noża usuń przewód pokarmowy.
  3. Tak oczyszczone krewetki dokładnie osusz i zamarynuj w pozostałych składnikach.
  4. Grilluj z dwóch stron na dobrze rozgrzanym grillu przez około 5 minut.
Składniki
  • 200 gkopru włoskiego
  • 200 gmelona kantalupa
  • 100 gszczypioru
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 50 mlCrema di Aceto limetka-zielona herbata Wiberg
  • 20 gpapryczki jalapeño
  • 20 gmieszanki Cuba Nueva Wiberg
  • świeża kolendra (opcjonalnie)

Salsa z kopru włoskiego i melona

Sposób przygotowania:

  1. Melon i koper włoski pokrój w drobniutką kostkę (brunoise).
  2. Następnie pokrój szczypior i jalapeño, połącz wszystkie warzywa, dodaj przyprawę Cuba Nueva i dokładnie wymieszaj.
  3. Na koniec dodaj Crema di Aceto i oliwę, ponownie wymieszaj.
  4. Opcjonalnie możesz dodać świeżą kolendrę.
Składniki
  • 2 duże żółtka jaj
  • 150 mloleju z pestek winogron
  • 50 mloliwy z oliwek
  • 20 mlwody
  • 10 mlsoku z cytryny
  • 0,5 gszafranu
  • sól
  • pieprz

Majonez szafranowy

Sposób przygotowania:

  1. Szafran namocz w wodzie i soku z cytryny.
  2. Dodaj całość do żółtek i dokładnie wymieszaj.
  3. Wciąż energicznie mieszając, cienkim strumieniem wlewaj olej i oliwę, aż powstanie majonez.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
Składniki
  • 2 mini ananasy
  • 20 mloliwy z oliwek
  • 5 gmieszanki Cuba Nueva Wiberg

Mini ananas

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ananasy, pozostawiając liście.
  2. Przekrój wzdłuż na pół i wytnij twardą część środkową.
  3. Posyp przyprawą i delikatnie skrop oliwą.
  4. Grilluj z płaskiej strony do lekkiego skarmelizowania.
Składniki
  • limonka
  • papryczki chili
  • świeże zioła

Wykończenie

Sposób podania:

  1. Zgrillowane ananasy ułóż zagłębieniami w górę, wypełnij je salsą.
  2. Na osobnym talerzu ułóż zgrillowane krewetki, obok podaj sos. Kompozycja jest przykładowa – krewetki możesz też podać na salsie.
  3. Zgrilluj limonkę i papryczki, udekoruj nimi krewetki.
  4. Wykończ całość listkami ziół.