PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANE LANGUSTYNKI Z PIANĄ Z GRANATU I SAŁATKĄ Z CZERWONĄ POMARAŃCZĄ

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 120 gmasła
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka i sok z cytryny
  • natka pietruszki

Masło czosnkowo-cytrynowe

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na małym ogniu. 
  2. Dodaj czosnek, skórkę i sok z cytryny.
  3. Całość podsmaż przez 1-2 minuty, aż czosnek uwolni aromat. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na koniec dodaj drobno posiekaną natkę.
Składniki
  • 15 langustynek
  • 20 mloliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz

Langustynki

Sposób przygotowania:

  1. Langustynki oczyść (przetnij pancerz na grzbiecie ostrym nożem, usuń jelito, pozostaw ogon i głowę dla efektu wizualnego) i osusz.
  2. Posmaruj je odrobiną oliwy z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Grilluj przez 2-3 minuty z każdej strony, aż pancerz stanie się różowy, a mięso się zetnie (uważaj, by nie przesuszyć).
  3. Ułóż skorupiaki na talerzu i polej masłem czosnkowo-cytrynowym.
Składniki
  • 4 czerwone pomarańcze
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 100 grukoli
  • 100 gpestek z granatu
  • awokado
  • orzechy pekan
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Sałatka

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyfiletuj (jeśli chcesz, możesz zastąpić je grejpfrutem).
  2. Koper włoski pokrój w cienkie paski.
  3. Orzechy upraż. Awokado pokrój w kostkę.
  4. Wszystkie składniki wymieszaj.
  5. Podawaj w oddzielnym naczyniu.
Składniki
  • 300 gryżu jaśminowego
  • 450 mlwody
  • 3 gsoli

Ryż jaśminowy

Sposób przygotowania:

  1. Ryż umyj dokładnie w zimnej wodzie, następnie namocz w wodzie z solą przez około 10 minut. Zagotuj.
  2. Gotuj przez około 10 minut pod przykryciem.
  3. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem do wchłonięcia reszty wody.
Składniki
  • 300 gpestek z granatu
  • 50 mlwody
  • 10 gskrobi kukurydzianej
  • 5 gesencji cytrusowej Knorr Professional
  • 5 gcukru
  • 1 gtabasco

Chips z granatu

Sposób przygotowania:

  1. Pestki zblenduj z wodą, przetrzyj przez drobne sito. 
  2. Połącz z resztą składników i zagotuj.
  3. Rozprowadź na macie sylikonowej i susz w temperaturze 70°C przez 6 godzin.
Składniki
  • 400 gpestek z granatu
  • 20 mlmalinowego AcetoPlus Wiberg
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 glecytyny

Piana z granatu

Sposób przygotowania:

  1. Pestki granatu zblenduj i przetrzyj przez drobne sito. Połącz z resztą składników.
  2. Całość zblenduj, zagotuj i wystudź.
  3. Zimny płyn napowietrz blenderem ręcznym do uzyskania gęstej piany.
Składniki
  • 250 goleju z pestek winogron
  • 200 gnatki pietruszki
  • 40 gświeżego mytego szpinaku

Zielony olej

Sposób przygotowania:

  1. Natkę przełóż do Thermomiksa.
  2. Dodaj olej i szpinak. 
  3. Podgrzej do 65°C, blenduj na średnich obrotach przez 1,5 minuty.
  4. Następnie blenduj przez 2 minuty na maksymalnych obrotach.
  5. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu. 
  6. Po wystudzeniu przelej przez sito wyłożone ręcznikiem papierowym. 
  7. Gotowy produkt przelej do dyspensera.
Składniki
  • 100 mlbiałego wina
  • 100 mlwody
  • 1 ząbek czosnku
  • sok z 0,5 cytryny
  • 2 gksantany

Stabilizator do zielonego oleju

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki gotuj do zagęszczenia, następnie przecedź przez sito i odstaw do wystudzenia.
  2. Zimny płyn zmieszaj z zieloną oliwą, żeby uzyskać efekt rozwarstwienia tłuszczu.
Składniki
  • 500 gmelona
  • 500 garbuza
  • 150 mlmalinowego AcetoPlus Wiberg
  • 100 mlmiodu
  • 50 mlbiałego octu winnego

Szachownica z melona i arbuza

Sposób przygotowania:

  1. Owoce obierz i wykrój z nich sześciany o boku 2 cm.
  2. Przełóż owoce do oddzielnych worków vacuum.
  3. Do worka z arbuzem dodaj AcetoPlus.
  4. Do worka z melonem dodaj ocet winny wymieszany z miodem.
  5. Zawakuj.
Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.