GRILLOWANE SURF'N' TURF
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgpolędwicy z tuńczyka
- 1 kgschabu cielęcego rosé
- 1 kgantrykotu z jałówki
- 1 kgrostbefu wołowego
- 1,2 kgkrewetek Black Tiger Easy Peel
- 1,5 kgmłodych ziemniaków
- 800 gkukurydzy gotowanej w kolbach
- 800 gszparagów
- 5 awokado
- 1 kgkolorowej papryki
- 500 gświeżych ziół i sałat (mix)
- 100 mlsosu teriyaki
- masło, cytryna, świeży rozmaryn
- sól afrykańska Wiberg
Mięso, owoce morza i warzywa
Sposób przygotowania
- Mięsa i tuńczyka pokrój na małe (około 100-gramowe) steki, przypraw je solą afrykańską i cytryną.
- Krewetki włóż do osolonej wody z dodatkiem soku z cytryny.
- Po co najmniej 4-godzinnej maceracji grilluj wszystkie składniki na mocno rozgrzanej patelni, z każdej strony po około 1-2 minuty, tak żeby mięsa były w środku różowe.
- Pod koniec smażenia dorzuć świeży rozmaryn i podlewaj masłem – aromat ziół idealnie połączy się z zapachem cytryny.
- Ziemniaki oczyść, skrop oliwą i posól, następnie zawiń w folię aluminiową i grilluj przez 20 minut.
- Po tym czasie wyjmij je z folii i grilluj jeszcze przez około 5 minut do zrumienienia.
- Warzywa oczyść, pokrój w duże kawałki, dopraw solą, cytryną i odrobiną sosu teriyaki.
- Grilluj wszystkie przez około 5 minut, aż będą al dente.
- 1 lpomidorów pelati
- 50 gbrązowego cukru
- 50 mlsosu sojowego
- 5 ząbków czosnku
- 150 gcebuli
- 50 mloleju
- 20 gsoli Barbacoa BBQ Wiberg
- ocet winny, tabasco chipotle
- sól, pieprz
Sos BBQ
Sposób przygotowania
- Czosnek i cebulę posiekaj i podsmaż na oleju.
- Dodaj pomidory i cukier.
- Podsmażaj dalej, do uzyskania ciemnego koloru (około 15 minut).
- Zblenduj wszystko na gładko.
- Dodaj sos sojowy, tabasco chipotle (do smaku) i resztę przypraw.
- Udekoruj solą Wiberg BBQ.
Wykończenie
Propozycja podania
- Mięsa nakłuj na szpikulec i ułóż na desce.
- Wyłóż na nią też warzywa oraz lekko rozgniecione ziemniaki z delikatnie włożoną w nie porcją masła.
- Wszystko udekoruj świeżymi ziołami, mięsa posyp dodatkowo solą afrykańską.
- Sos podaj w osobnym naczyniu.