PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY FENKUŁ Z CYTRUSOWĄ SALSĄ I ZIELONYM CRUNCHEM, NA CYTRYNOWYM JOGURCIE

Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 900 gfenkułu
  • 100 mlsoku z pomarańczy
  • 30 gsoku z cytryny
  • 20 gsrirachy
  • 15 gsyropu klonowego
  • skórka z jednej cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Grillowany fenkuł

Sposób przygotowania:

  1. Fenkuł oczyść, przekrój na pół, włóż do worka VAC, dopraw solą, pieprzem, dodaj oliwę z oliwek oraz skórkę z cytryny. 
  2. Gotuj sous-vide w 85°C przez 45 minut.
  3. Glazura: do miski wlej syrop klonowy, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz srirachę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ugotowany fenkuł wyjmij z worka i posmaruj przygotowaną glazurą. Wrzuć na grill.
Składniki
  • 250 gjogurtu greckiego
  • 20 gcytryny
  • 15 gczosnku
  • sól
  • pieprz

Jogurt cytrynowy

Do jogurtu dodaj czosnek oraz skórkę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.

Składniki
  • 5 pomarańczy
  • 5 pomarańczy czerwonych
  • 5 grejpfrutów
  • 1 granat
  • 1 papryka pepperoni
  • 1 papryka jalapeño
  • 50 gczerwonej cebuli
  • 20 gsyropu klonowego
  • 15 gczerwonego octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sałatka z owoców

Sposób przygotowania:

 

  1. Pomarańcze i grejpfruty obierz, wykrój fileciki. Wyjmij nasiona granatu.
  2. Pepperoni i jalapeño pokrój na cienkie plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Owoce cytrusowe, granat, paprykę i cebulę wrzuć do miski, dopraw octem winnym, syropem klonowym, solą i pieprzem. Wymieszaj.
Składniki
  • 180 goleju
  • 100 gnatki pietruszki
  • 50 gszczypiorku
  • 40 gświeżego szpinaku

Zielony olej

Sposób przygotowania:

  1. Natkę pietruszki oraz szczypior przełóż do Thermomixa.
  2. Dodaj olej i myty szpinak.
  3. Podgrzej do 65°C. Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
  4. Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
  5. Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
Składniki
  • 200 gpanko
  • 30 gzielonego oleju (wyżej)
  • 15 gpestek słonecznika

Zielony crunch

Panko i pestki słonecznika wrzuć na patelnię, podpraż, dodaj zielony olej, dopraw solą.

Sposób podania
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj liśćmi kolendry.