GRILLOWANY FENKUŁ Z CYTRUSOWĄ SALSĄ I ZIELONYM CRUNCHEM, NA CYTRYNOWYM JOGURCIE
Autorka przepisu: Ewelina Wdowińska
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 900 gfenkułu
- 100 mlsoku z pomarańczy
- 30 gsoku z cytryny
- 20 gsrirachy
- 15 gsyropu klonowego
- skórka z jednej cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Grillowany fenkuł
Sposób przygotowania:
- Fenkuł oczyść, przekrój na pół, włóż do worka VAC, dopraw solą, pieprzem, dodaj oliwę z oliwek oraz skórkę z cytryny.
- Gotuj sous-vide w 85°C przez 45 minut.
- Glazura: do miski wlej syrop klonowy, sok z cytryny, sok z pomarańczy oraz srirachę. Dokładnie wymieszaj.
- Ugotowany fenkuł wyjmij z worka i posmaruj przygotowaną glazurą. Wrzuć na grill.
- 250 gjogurtu greckiego
- 20 gcytryny
- 15 gczosnku
- sól
- pieprz
Jogurt cytrynowy
Do jogurtu dodaj czosnek oraz skórkę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem.
- 5 pomarańczy
- 5 pomarańczy czerwonych
- 5 grejpfrutów
- 1 granat
- 1 papryka pepperoni
- 1 papryka jalapeño
- 50 gczerwonej cebuli
- 20 gsyropu klonowego
- 15 gczerwonego octu winnego
- sól
- pieprz
Sałatka z owoców
Sposób przygotowania:
- Pomarańcze i grejpfruty obierz, wykrój fileciki. Wyjmij nasiona granatu.
- Pepperoni i jalapeño pokrój na cienkie plasterki, cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Owoce cytrusowe, granat, paprykę i cebulę wrzuć do miski, dopraw octem winnym, syropem klonowym, solą i pieprzem. Wymieszaj.
- 180 goleju
- 100 gnatki pietruszki
- 50 gszczypiorku
- 40 gświeżego szpinaku
Zielony olej
Sposób przygotowania:
- Natkę pietruszki oraz szczypior przełóż do Thermomixa.
- Dodaj olej i myty szpinak.
- Podgrzej do 65°C. Blenduj na maksymalnych obrotach około 2 minut.
- Pozostaw oliwę do wystudzenia w kielichu.
- Przecedź przez filtr do kawy lub drobne sito wyłożone ręcznikiem papierowym.
- 200 gpanko
- 30 gzielonego oleju (wyżej)
- 15 gpestek słonecznika
Zielony crunch
Panko i pestki słonecznika wrzuć na patelnię, podpraż, dodaj zielony olej, dopraw solą.
Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Udekoruj liśćmi kolendry.