PRZEPIS
wstecz

GRILLOWANY STEK WIEPRZOWY Z WARZYWAMI, BOCZNIAKAMI CYTRYNOWYMI I SOSEM DEMI-GLACE

Autor przepisu: Adam Ciupka

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 1 kgschabu wieprzowego duroc z kością
  • 20 gpieprzu do steków Wiberg

Stek

Sposób przygotowania:

  1. Wytnij trzy lub cztery steki, tak żeby każdy kawałek mięsa miał kość.
  2. Grilluj tak samo jak steki wołowe – stopień wysmażenia medium well (62°C).
  3. Na koniec posyp steki przyprawą do steków i pozostaw do odpoczynku.
Składniki
  • 200 gmini cukinii
  • 200 gmini kukurydzy
  • 200 gszparagów
  • 50 gpeperoni
  • 50 gpora (do związania)
  • 30 mloliwy z oliwek
  • 10 gpasty z czarnego czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa umyj i przekrój wzdłuż na pół.
  2. Grilluj krótko na suchej patelni, na mocno rozgrzanym grillu.
  3. Następnie połącz pastę z czarnego czosnku z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
  4. Tak przygotowaną marynatę dodaj do zgrillowanych warzyw i dokładnie wymieszaj.
  5. Zamarynowane warzywa poukładaj w pęczki i zwiąż porem.
  6. Przed podaniem odgrzej w piekarniku lub na górnej części grilla.
Składniki
  • 200 gboczniaków cytrynowych
  • 30 mloliwy cytrynowej
  • 5 gmieszanki Shichimi Togarashi Wiberg

Boczniaki

Sposób przygotowania:

  1. Złączone boczniaki skrop oliwą i zgrilluj, przyciskając od góry.
  2. Po krótkim czasie posyp przyprawą i zawiń w folię aluminiową.
  3. Grilluj ponownie przez około 5 minut.
Składniki
  • 5 klusek na parze
  • 200 mlsosu demi-glace

Kluski na parze i sos

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone kluski zgrilluj na mocno rozgrzanym grillu.
  2. Demi-glace zagotuj i, jeśli chcesz, dopraw według własnego uznania.
Składniki
  • pomidorki na gałązce
  • czarny czosnek
  • świeże zioła

Wykończenie

Sposób podania:

Zgrillowane mięso i warzywa ułóż na desce, obsyp świeżymi ziołami. Kluski i sos podaj osobno.