GRILLOWANY STEK WIEPRZOWY Z WARZYWAMI, BOCZNIAKAMI CYTRYNOWYMI I SOSEM DEMI-GLACE

Autor przepisu: Adam Ciupka
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5
- 1 kgschabu wieprzowego duroc z kością
- 20 gpieprzu do steków Wiberg
Stek
Sposób przygotowania:
- Wytnij trzy lub cztery steki, tak żeby każdy kawałek mięsa miał kość.
- Grilluj tak samo jak steki wołowe – stopień wysmażenia medium well (62°C).
- Na koniec posyp steki przyprawą do steków i pozostaw do odpoczynku.
- 200 gmini cukinii
- 200 gmini kukurydzy
- 200 gszparagów
- 50 gpeperoni
- 50 gpora (do związania)
- 30 mloliwy z oliwek
- 10 gpasty z czarnego czosnku
- tymianek
- sól
- pieprz
Warzywa
Sposób przygotowania:
- Warzywa umyj i przekrój wzdłuż na pół.
- Grilluj krótko na suchej patelni, na mocno rozgrzanym grillu.
- Następnie połącz pastę z czarnego czosnku z oliwą, solą, pieprzem i tymiankiem.
- Tak przygotowaną marynatę dodaj do zgrillowanych warzyw i dokładnie wymieszaj.
- Zamarynowane warzywa poukładaj w pęczki i zwiąż porem.
- Przed podaniem odgrzej w piekarniku lub na górnej części grilla.
- 200 gboczniaków cytrynowych
- 30 mloliwy cytrynowej
- 5 gmieszanki Shichimi Togarashi Wiberg
Boczniaki
Sposób przygotowania:
- Złączone boczniaki skrop oliwą i zgrilluj, przyciskając od góry.
- Po krótkim czasie posyp przyprawą i zawiń w folię aluminiową.
- Grilluj ponownie przez około 5 minut.
- 5 klusek na parze
- 200 mlsosu demi-glace
Kluski na parze i sos
Sposób przygotowania:
- Rozmrożone kluski zgrilluj na mocno rozgrzanym grillu.
- Demi-glace zagotuj i, jeśli chcesz, dopraw według własnego uznania.
- pomidorki na gałązce
- czarny czosnek
- świeże zioła
Wykończenie
Sposób podania:
Zgrillowane mięso i warzywa ułóż na desce, obsyp świeżymi ziołami. Kluski i sos podaj osobno.