GRILLOWANY TUŃCZYK NA SAŁATCE Z FASOLI
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 4 steki z tuńczyka
- 30 goliwy z oliwek
- 30 gsoku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- 30 gposiekanego rozmarynu
- 410 gfasoli
- 130 gsuszonych pomidorów
- 1 duża szalotka cienko pokrojona
- 100 grukoli
- 45 goliwy z oliwek extra virgin
- 30 gsoku z limonki
- 30 gmusztardy grubo ziarnistej
- 30 gmiodu płynnego
Sposób przygotowania
- Tuńczyka ułóż w naczyniu. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp czosnkiem oraz rozmarynem.
- Odwróć aby dokładnie się zamoczył, następnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.
- Fasolę przełóż do dużej miski, dodaj pomidory, cebulę, rukolę i wymieszaj.
- Oliwę, sok z cytryny, wymieszaj z musztardą i dodaj miód. Przypraw do smaku.
- Rozgrzej patelnię grillową lub zwykłą i smaż tuńczyka na średnim ogniu przez 2 min z każdej strony.
- Sałatkę polej dresingiem i połóż na wierzchu tuńczyka. Sałatkę można serwować również na ciepło.