HALIBUT W GALARETCE Z MODREJ KAPUSTY

Autor przepisu: Rafał Soroczyński
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1,5 kghalibuta
- 120 mlbiałego octu winnego
- 100 gcytryn (sok i skórka)
- 20 gkopru
- woda
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- cukier
Wstępne przygotowanie ryby
Sposób przygotowania:
-
Oczyść rybę z ości. Podziel ją na równe kawałki.
-
Z pozostałych składników ugotuj wywar.
-
Włóż do niego rybę. Gotuj na niewielkim ogniu (2 na indukcji) przez 5-8 minut w zależności od wielkości porcji.
-
Ugotowaną rybę wyciągnij z wywaru i wystudź.
- 600 gczerwonej kapusty
- 400 mlwody
- 8 gkappy
- sól
- cukier
Galaretka z modrej kapusty
Sposób przygotowania:
-
Poszatkuj kapustę i zmiksuj ją w Thermomixie.
-
Dodaj wodę, sól i cukier. Wymieszaj.
-
Przecedź przez drobne sito.
-
Do tak przygotowanego soku z kapusty dodaj kappę w proporcji 2g/100ml. Zrób to tuż przed zanurzeniem w galaretce ryby.
-
Wymieszaj, przelej do rondla i podgrzej do temperatury 90°C - nie gotuj.
-
Porcje ugotowanej ryby nadziej na wykałaczkę i zanurzaj dwukrotnie w galaretce z kapusty. Rób to sprawnie - galareta szybko tężeje.
- 500 gmarchwi
- 250 ggroszku
- 60 gmasła
- 30 gmięty
- sól
- cukier
Marchewka z groszkiem
Sposób przygotowania:
-
Marchew ugotuj al dente. Za pomocą wykrojnika wycinaj z niej równej wielkości kominy, które będziesz napełniać groszkiem.
-
Groszek ugotuj we wrzątku z solą i cukrem. Odcedź, dodaj masło i posiekaną miętę. Całość lekko rozgnieć.
-
Tak przygotowanym groszkiem wypełnij marchewki.
- 150 gmajonezu
- 20 ganchois
- 1 główka czarnego czosnku
Majonez z czarnym czosnkiem
Sposób przygotowania:
-
Rozetrzyj anchois na gładką pastę za pomocą noża.
-
Połącz w jednolitą masę majonez, anchois i obrany czosnek.
-
Gotowy majonez przełóż do rękawa cukierniczego.
- 50 gcytryn
- 50 gmiodu
- 0,5 gszafranu
Skórka cytrynowa
Sposób przygotowania:
-
Obierz cytryny, tak by na skórce nie została biała warstwa.
-
Pokrój skórkę w cienkie paski.
-
Smaż na patelni z miodem i szafranem.
- 20 gkawioru z jesiotra albinosa
- 10 jajek przepiórczych
- mikroliście