wstecz

Inspiracyjnie z Kołobrzegu – XIII edycja Giełdy Gastronomicznej Klimatex

Kolejna ważna misja zakończona sukcesem! Za nami trzynasta edycja Giełdy Gastronomicznej w Kołobrzegu, którą od lat współorganizujemy ramię w ramię z Centrum Wyposażenia Gastronomicznego Klimatex.

Stoiska w przestrzeniach Hotelu Aquarius SPA jak zwykle wypełniły się innowacyjnymi rozwiązaniami dedykowanymi branży. Można tu było z bliska zapoznać się z najnowszymi technologiami i urządzeniami sprzyjającymi efektywności i oszczędnościom oraz posmakować trendów w gastronomicznym designie.

Ogromnym zainteresowaniem gości cieszyły się towarzyszące targom prelekcje i panele dyskusyjne. Otworzył je Marcin Przybysz – chef wyróżnionej w przewodniku Michelin restauracji Epoka w Warszawie – zabierając słuchaczy w fascynującą historyczną podróż po kuchni polskiej. Wykłady na temat maksymalizowania dochodów restauracji i optymalizacji biznesowej dali Piotr Rogowski i Marcin Zarębski, a nasi Doradcy Kulinarni Michał Karadżow i Ewelina Wdowińska zaprosili uczestników swojego panelu do świata kuchni roślinnej. Pierwszy dzień targów zakończył się kolacją przygotowaną przez Chefa Macieja Jelenia z Akademii Kulinarnej Klimatex i nasz Dream Team – Kamila Awłasa, Rafała Soroczyńskiego, Krzysztofa Kowalczyka, Łukasza Kostrzewskiego, Ewelinę Wdowińską i Michała Karadżowa. Podano marynowanego śledzia bałtyckiego, tatara z wagyū, żur bałtycki, carpaccio z półgęska, jagnięcinę z kasztanami i nową odsłonę vitello tonnato.

Drugi dzień w całości należał do nas. W ramach swoich paneli szkoleniowo-degustacyjnych nasi Doradcy pokazali, jak przełamać kuchnię śródziemnomorską lokalnym twistem, poruszyli temat nowej ery żywienia i wraz z Maciejem Jeleniem uczyli, jak budować zaangażowany zespół. To był naprawdę dobry, inspirujący czas!

Wielkie podziękowania kierujemy do Iwony Niemczewskiej, właścicielki i szefowej kuchni szczecińskiej restauracji Z Drugiej Strony Lustra, za jej nieocenione wsparcie merytoryczno-techniczne – całego zaangażowanego zespołu Klimateksu oraz naszych niezawodnych Partnerów: Aviko HoReCa Polska, Beef & Chef, Debic, Duda, Džiugas Poland, Fanex, GiaPizza, Indykpol, Ladros, Oerlemans Foods Polska, Panesco Polska, Paula Fish, Prime Burger Poland, Schulstad Bakery Solutions, Sokołów i Komplet Polska.

Do następnego nad Bałtykiem!