PRZEPIS
wstecz

INVERTITI PORTAFOGLI DI VITELLO

Autor przepisu: Damian Nowakowski

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 5

Składniki
  • 6 sztukossobuco cielęcego
  • 2 marchewki
  • 3 kawałki selera naciowego
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 gałązki tymianku
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz młotkowany
  • olej
  • czerwone wino
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • mąka
  • masło
  • coppa
  • provolone

Cielęcina w szynce z serem provolone

Sposób przygotowania:

  1. Mięso oprósz solą, pieprzem i obsmaż.
  2. Deglasuj czerwonym winem.
  3. Przełóż do GN.
  4. Warzywa rozdrobnij, obsmaż, dodaj zioła, deglasuj czerwonym winem i przełóż do mięsa.
  5. Zalej wszystko wodą z czerwonym winem w stosunku 1:1, tak, aby zakryć wszystkie składniki.
  6. Dopraw do smaku i duś w piecu pod przykryciem przez około 1,5 h w temperaturze 180 °C.
  7. Podczas duszenia pokrój na cienkie plastry provolone i coppę.
  8. Plastrami coppy wyłóż formę silikonową, zostawiając zakładkę do zamknięcia wierzchu, do środka włóż plaster sera.
  9. Po wyduszeniu mięsa płyn odlej do rondla i maksymalnie go zredukuj, aby powstał gęsty, kleisty sos.
  10. Cielęcinę poszarp, oddzielając grube błony i szpik kostny.
  11. Błony i szpik zblenduj w Thermomiksie na gładką masę.
  12. Połącz poszarpane mięso z redukcją z bulionu i zmiksowaną masą, dopraw do smaku i nakładaj do foremek.
  13. Zamknij wierzch wędliną i wyjmij z formy, przekładając do GN’a wyłożonego pergaminem.
  14. Oprósz mąką, na szczycie połóż około 5 g masła i zapiekaj w piecu w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Składniki
  • 100 g‘nduji
  • 200 gmajonezu Hellmann’s
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól

Majonez z ‘ndują

Sposób przygotowania:

  1. Przesmaż ‘nduję na oliwie z oliwek.
  2. Powstały olej odcedź, wystudź i połącz z majonezem.
  3. Dopraw do smaku.
  4. Podsmażoną ‘nduję rozsyp na blasze i wstaw do suszenia, wykorzystaj jako chrupiący element dekoracyjny.
Składniki
  • ziemniaki Base Culinar
  • zioła włoskie Wiberg
  • chili w młynku Wiberg
  • czosnek granulowany Base Culinar
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane

Ziemniaki smażone

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki pokrój w cząstki i przesmaż na klarowanym maśle.
  2. Dopraw do smaku.
Składniki
  • 500 gzielonych szparagów
  • 100 gnatki pietruszki
  • 20 goliwy z oliwek
  • 20 gpanierki panko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • sól
  • pieprz

Szparagi zielone z chrupiącą posypką

Sposób przygotowania:

  1. Usuń twarde części szparagów.
  2. Posiekaj natkę pietruszki.
  3. Szparagi wymieszaj z natką, skórką cytrynową, oliwą, panko i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowane szparagi zapiekaj w piecu w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
  5. Sprawdzaj, czy bułka nie za mocno się rumieni.
Składniki
  • 50 gliści natki pietruszki
  • 20 gszpinaku
  • 200 goleju

Olej z natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Przełóż wszystkie składniki do kielicha Thermomiksa.
  2. Podgrzej składniki do 65°C.
  3. Blenduj na maksymalnych obrotach przez około ½ minuty.
  4. Zblendowaną masę odstaw na chwilę, a następnie przecedź przez sito wyłożone ręcznikami celulozowymi.
  5. Tak przygotowany olej możesz przechowywać w lodówce przez 7 dni lub w zamrażarce przez kilka miesięcy.
Składniki
  • mikroliście Siejemy
  • świeże zioła
  • olej zielony

Wykończenie

Danie ułóż na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem.