JAJKO W KOSZULCE (POCHÉ) NA ŁOSOSIU MOWI Z NOWALIJKAMI
Autor przepisu: Dawid Grucel
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 1
- croissant
- łosoś wędzony na zimno MOWI
- kremowy naturalny Violife
- świeży szpinak
- awokado
- 1 bananowa szalotka
- 2 jajka
- 140 mlpłynnego żółtka
- 200 gmasła
- estragon liofilizowany
- 120 mlwytrawnego białego wina
- 15 mloctu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Wypiecz croissanta na lekko brązowy kolor, pozwól mu ostygnąć i przekrój na pół.
- Przygotuj sos berneński: zagotuj wino z odrobiną octu winnego, posiekaną szalotką i estragonem. Zredukowany płyn ubij na sztywną pianę z żółtkami, dodaj masło o temperaturze pokojowej, przypraw solą i pieprzem.
- Posmaruj obie części rogalika Kremowym naturalnym i ułóż na nich kolejno zblanszowany szpinak, dwa duże plastry łososia przełożone plastrami awokado oraz jajko w koszulce.
- Polej wszystko sosem berneńskim.