PRZEPIS
wstecz

KAJMAKOWY MAZUREK NA ORZECHOWYM SPODZIE

Autor przepisu: Kamil Awłas

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 600 gorzechów laskowych
  • 200 gmasła
  • 100 gmąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100 gcukru
  • 6 jaj
  • 5 gwanilii Wiberg
  • 3 gproszku do pieczenia

Kruche ciasto orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy zmiksuj jak najdrobniej, żółtka oddziel od białek, a masło rozpuść, nie zagotowując go.
  2. Utrzyj żółtka, masło, cukier, wanilię i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj zmiksowane orzechy i mąkę pszenną.
  3. Zagnieć ciasto i wyłóż je na papier do pieczenia, nadając mu pożądaną grubość.
  4. Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
Składniki
  • 5 ciastek owsianych z żurawiną La Lorraine

Ring z ciastka owsianego

Sposób przygotowania:

  1. Rozmroź ciastka i przekrój je na pół.
  2. Z papieru pergaminowego wytnij wzdłuż krótszego boku kawałek o około czterokrotnej szerokości połowy ciastka.
  3. Zawiń ciastko w pergamin i rozwałkuj cienko, tak by rozeszło się wewnątrz papieru.
  4. Piecz w 180°C przez około 7 minut. Po wypieczeniu jeszcze raz rozwałkuj przez pergamin.
  5. Odwiń ciastko z papieru i nawiń je na formę (na przykład ring), żeby powstał pierścień.
  6. Po chwili zdejmij z formy, jeszcze ciepłe ułóż na blasze do wystudzenia. Podawaj zimne.
Składniki
  • 1 kgpomarańczy
  • 500 gkajmaku
  • 200 gcukru
  • 200 gmigdałów
  • 100 ggorzkiej czekolady
  • puder pomarańczowy Wiberg

Dodatki

Sposób przygotowania:

  1. Kajmak podgrzej z ciemną czekoladą, dodając puder pomarańczowy do smaku. Wystudź.
  2. Miąższ i sok z pomarańczy gotuj z dodatkiem cukru do uzyskania konsystencji sosu.
  3. Migdały upraż na patelni.
Sposób podania
Pokrój ciasto orzechowe na podłużne porcje, udekoruj je kajmakiem i migdałami. Mazurek umieść w postawionym pionowo owsianym ringu. Ozdób talerz sosem z pomarańczy.