KAJMAKOWY MAZUREK NA ORZECHOWYM SPODZIE
Autor przepisu: Kamil Awłas
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 600 gorzechów laskowych
- 200 gmasła
- 100 gmąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 gcukru
- 6 jaj
- 5 gwanilii Wiberg
- 3 gproszku do pieczenia
Kruche ciasto orzechowe
Sposób przygotowania:
- Orzechy zmiksuj jak najdrobniej, żółtka oddziel od białek, a masło rozpuść, nie zagotowując go.
- Utrzyj żółtka, masło, cukier, wanilię i proszek do pieczenia, następnie stopniowo dodawaj zmiksowane orzechy i mąkę pszenną.
- Zagnieć ciasto i wyłóż je na papier do pieczenia, nadając mu pożądaną grubość.
- Piecz w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut.
- 5 ciastek owsianych z żurawiną La Lorraine
Ring z ciastka owsianego
Sposób przygotowania:
- Rozmroź ciastka i przekrój je na pół.
- Z papieru pergaminowego wytnij wzdłuż krótszego boku kawałek o około czterokrotnej szerokości połowy ciastka.
- Zawiń ciastko w pergamin i rozwałkuj cienko, tak by rozeszło się wewnątrz papieru.
- Piecz w 180°C przez około 7 minut. Po wypieczeniu jeszcze raz rozwałkuj przez pergamin.
- Odwiń ciastko z papieru i nawiń je na formę (na przykład ring), żeby powstał pierścień.
- Po chwili zdejmij z formy, jeszcze ciepłe ułóż na blasze do wystudzenia. Podawaj zimne.
- 1 kgpomarańczy
- 500 gkajmaku
- 200 gcukru
- 200 gmigdałów
- 100 ggorzkiej czekolady
- puder pomarańczowy Wiberg
Dodatki
Sposób przygotowania:
- Kajmak podgrzej z ciemną czekoladą, dodając puder pomarańczowy do smaku. Wystudź.
- Miąższ i sok z pomarańczy gotuj z dodatkiem cukru do uzyskania konsystencji sosu.
- Migdały upraż na patelni.
Pokrój ciasto orzechowe na podłużne porcje, udekoruj je kajmakiem i migdałami. Mazurek umieść w postawionym pionowo owsianym ringu. Ozdób talerz sosem z pomarańczy.