PRZEPIS
wstecz

KONFITOWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W PANIERCE Z PANKO

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 1 kgskrzydełek z kurczaka
  • 500 gmasła klarowanego
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 gałązki świeżego
  • tymianku
  • 2 liście laurowe

Konfitowane skrzydełka

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, włóż do garnka i zalej roztopionym masłem klarowanym. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.

  2. Kiedy mięso będzie miękkie, oddziel je od kości i drobno posiekaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

  3. Masło klarowane pozostałe po gotowaniu skrzydełek przecedź przez drobne sito, dzięki temu będziesz mógł je wykorzystać do innych dań.

Składniki
  • 300 mlbulionu drobiowego
  • 50 gmasła
  • 50 gmąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Mięsne kulki

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną. Smaż przez około 2 minuty.

  2. Dolewaj w kilku partiach bulion drobiowy. Po każdym dolaniu płynu doprowadź całość do wrzenia.

  3. Do tak przygotowanego ciasta dodaj mięso z kurczaka.

  4. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

  5. Przełóż masę do worka cukierniczego i wyszprycuj do półkolistej lub kwadratowej formy silikonowej. Włóż do zamrażalnika.

  6. Jeśli planujesz zaserwować danie w formule finger food, przed zamrożeniem do każdej porcji wbij drewniane widelczyki.

Składniki
  • 100 gmąki pszennej
  • 100 gpanko
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Panierka

Sposób przygotowania:

  1. Zamrożone mięsne kulki zapanieruj w mące, jajku i panko. 

  2. Odczekaj około 30 minut, aby kulki nieco się rozmroziły.

  3. Smaż w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 180°C.
Składniki
  • 100 gmajonezu
  • 60 gsosu BBQ
  • sól
  • pieprz

Sos

Sposób przygotowania:

Majonez wymieszaj z sosem BBQ, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Składniki
  • 200 g makaronu ryżowego (nitki)
  • olej do smażenia

Smażony makaron ryżowy

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej do temperatury 200°C.

  2. Usmaż makaron tak, by uzyskać chrupiącą strukturę. Potrzebujesz około 20 g makaronu na porcję.

Składniki
  • mix mikroziół
  • 1 papryczka chili pepperoni
  • jadalne kwiaty
  • oliwa z oliwek z chili
  • sól

Sałatka z mikroziół

Sposób przygotowania:

Mikrozioła wymieszaj z oliwą, dopraw solą i dodaj pokrojoną papryczkę chili.

Składniki
  • jadalne kwiaty
  • mikrozioła

Dekoracja

Sposób podania
Ułóż danie na talerzu według własnej koncepcji lub zainspiruj się naszym platingiem. Serwuj jako przystawkę lub w formule finger food.