KONFITOWANE SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA W PANIERCE Z PANKO

Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 1 kgskrzydełek z kurczaka
- 500 gmasła klarowanego
- 5 ząbków czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 gałązki świeżego
- tymianku
- 2 liście laurowe
Konfitowane skrzydełka
Sposób przygotowania:
-
Skrzydełka dopraw solą i pieprzem, włóż do garnka i zalej roztopionym masłem klarowanym. Dodaj czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek. Gotuj na małym ogniu przez około 2 godziny.
-
Kiedy mięso będzie miękkie, oddziel je od kości i drobno posiekaj. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
-
Masło klarowane pozostałe po gotowaniu skrzydełek przecedź przez drobne sito, dzięki temu będziesz mógł je wykorzystać do innych dań.
- 300 mlbulionu drobiowego
- 50 gmasła
- 50 gmąki pszennej
- sól
- pieprz
Mięsne kulki
Sposób przygotowania:
-
W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną. Smaż przez około 2 minuty.
-
Dolewaj w kilku partiach bulion drobiowy. Po każdym dolaniu płynu doprowadź całość do wrzenia.
-
Do tak przygotowanego ciasta dodaj mięso z kurczaka.
-
Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
-
Przełóż masę do worka cukierniczego i wyszprycuj do półkolistej lub kwadratowej formy silikonowej. Włóż do zamrażalnika.
-
Jeśli planujesz zaserwować danie w formule finger food, przed zamrożeniem do każdej porcji wbij drewniane widelczyki.
- 100 gmąki pszennej
- 100 gpanko
- 2 jajka
- olej do smażenia
Panierka
Sposób przygotowania:
-
Zamrożone mięsne kulki zapanieruj w mące, jajku i panko.
-
Odczekaj około 30 minut, aby kulki nieco się rozmroziły.
- Smaż w głębokim oleju rozgrzanym do temperatury 180°C.
- 100 gmajonezu
- 60 gsosu BBQ
- sól
- pieprz
Sos
Sposób przygotowania:
Majonez wymieszaj z sosem BBQ, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- 200 g makaronu ryżowego (nitki)
- olej do smażenia
Smażony makaron ryżowy
Sposób przygotowania:
-
Rozgrzej olej do temperatury 200°C.
-
Usmaż makaron tak, by uzyskać chrupiącą strukturę. Potrzebujesz około 20 g makaronu na porcję.
- mix mikroziół
- 1 papryczka chili pepperoni
- jadalne kwiaty
- oliwa z oliwek z chili
- sól
Sałatka z mikroziół
Sposób przygotowania:
Mikrozioła wymieszaj z oliwą, dopraw solą i dodaj pokrojoną papryczkę chili.
- jadalne kwiaty
- mikrozioła