KOZI SER GLAZUROWANY MIODEM I KOLOROWA SAŁATKA Z WARZYW I OWOCÓW

Autor przepisu: Michał Karadżow
Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10
- 350 gśmietanki 36% Mlekovita
- 350 grolady twarogowej z mleka koziego
- 200 grolady pleśniowej z mleka koziego
- 2 gsubstancji żelującej kappa Sosa (na 100 g płynu)
- 3 gałązki tymianku
- sól
- pieprz
Kozi ser
Sposób przygotowania:
- Do rondelka wlej śmietankę, dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i tymianek, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia się sera.
- Wyjmij tymianek, zblenduj śmietankę z serem.
- Roladę twarogową pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj wcześniej przygotowaną śmietankę z kozim serem, kappę oraz sól i pieprz do smaku.
- Ustaw podgrzewanie do 65°C, podgrzewaj na wolnych obrotach do uzyskania zadanej temperatury, zblenduj całość na gładką konsystencję.
- Uzyskany mus przełóż do formy silikonowej, wstaw do lodówki na 3 godziny.
- W razie problemu z wyjęciem musu przełóż foremki do zamrażarki.
- Przed podaniem wstaw mus do pieca rozgrzanego do 180°C na 6-8 minut.
- Zapieczony mus z sera polej miodem i obsyp kruszonką (patrz niżej).
- 500 mlmiodu wielokwiatowego
- 10 ziaren kawy
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 2 gwiazdki anyżu
- 0,5 papryczki chili peperoni
Miód smakowy
Sposób przygotowania:
Przyprawy włóż do pojemnika, zalej miodem. Odstaw na kilka dni, żeby przyprawy oddały swój aromat.
- 100 gmąki pszennej
- 60 gmąki gryczanej
- 60 gwody
- 20 goliwy z oliwek Neutrale Monini
- 10 gcukru
- 1 żółtko
- szczypta soli
Tartaletka
Sposób przygotowania:
- Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, żółtko i wodę.
- Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 60 minut.
- Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.
- Wytnij małe kółka.
- Foremki do tartaletek spryskaj niewielką ilością tłuszczu, następnie ułóż w nich wycięte ciasto i uformuj je.
- Na wierzchu jednej foremki z ciastem połóż kolejną. Czynność powtórz, tworząc piramidę z trzech warstw ciasta.
- Piecz w 160°C przez 25-30 minut.
- Wyjmij tartaletki z foremek, gdy będą jeszcze letnie, żeby zapobiec ich pękaniu.
- 200 groszponki
- 100 gmizuny
- 50 gmięty
- 1 sałata frisée
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 1 opak.musztardowca czerwonego
- 2 czerwone pomarańcze
- 1 opak.gruszek baby
- 150 gmalin
- oliwa z oliwek
Sałatka
Sposób przygotowania:
Wymieszaj sałaty i mikrozioła z oliwą z oliwek, dodaj pozostałe składniki.
- 300 gpurée z malin
- 30 gcukru
- 10 gpapryczki chili peperoni
- 10 gtabasco
- 5 gpektyny NH
- 2 gagaru
Żelka z malin i chili
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj je.
- Gorącą całość przelej przez sito, pozbywając się resztek papryczki. Zostaw do wystudzenia.
- Podbij blenderem na gładki żel.
- 100 gmigdałów
- 100 gorzechów laskowych
- 50 gziaren słonecznika
- 50 gpestek dyni
- 30 gkremu na bazie białego octu balsamicznego o smaku jabłek
- 30 gmiodu
- 10 gsezamu
- 5 gczarnuszki
- 5 gpieprzu do steków Wiberg
Kruszonka
Sposób przygotowania:
- Orzechy laskowe piecz przez 5 minut w 160°C, lekko wystudź, zdejmij skórkę.
- Migdały, orzechy, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam i przyprawy przełóż na papier i piecz w 160°C przez 5 minut.
- Wystudzone orzechy grubo posiekaj, dodaj krem balsamiczny i miód.
- Wymieszaj, aż całość zacznie się sklejać w kawałki.
- Kawałki przełóż na papier i piecz w 120°C przez 20 minut. Wystudź.
Na talerz wyłóż ser w tartaletce, wokół ułóż sałatkę i dopraw ją żelką z malin albo wykonaj plating według własnej koncepcji.