PRZEPIS
wstecz

KOZI SER GLAZUROWANY MIODEM I KOLOROWA SAŁATKA Z WARZYW I OWOCÓW

Autor przepisu: Michał Karadżow

Składniki i przygotowanie Ilość porcji: 10

Składniki
  • 350 gśmietanki 36% Mlekovita
  • 350 grolady twarogowej z mleka koziego
  • 200 grolady pleśniowej z mleka koziego
  • 2 gsubstancji żelującej kappa Sosa (na 100 g płynu)
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz

Kozi ser

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj pokrojony w kostkę ser pleśniowy i tymianek, gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia się sera.
  2. Wyjmij tymianek, zblenduj śmietankę z serem.
  3. Roladę twarogową pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do kielicha Thermomiksa, dodaj wcześniej przygotowaną śmietankę z kozim serem, kappę oraz sól i pieprz do smaku.
  4. Ustaw podgrzewanie do 65°C, podgrzewaj na wolnych obrotach do uzyskania zadanej temperatury, zblenduj całość na gładką konsystencję.
  5. Uzyskany mus przełóż do formy silikonowej, wstaw do lodówki na 3 godziny.
  6. W razie problemu z wyjęciem musu przełóż foremki do zamrażarki.
  7. Przed podaniem wstaw mus do pieca rozgrzanego do 180°C na 6-8 minut.
  8. Zapieczony mus z sera polej miodem i obsyp kruszonką (patrz niżej).
Składniki
  • 500 mlmiodu wielokwiatowego
  • 10 ziaren kawy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 gałązki tymianku
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 0,5 papryczki chili peperoni

Miód smakowy

Sposób przygotowania:

Przyprawy włóż do pojemnika, zalej miodem. Odstaw na kilka dni, żeby przyprawy oddały swój aromat.

Składniki
  • 100 gmąki pszennej
  • 60 gmąki gryczanej
  • 60 gwody
  • 20 goliwy z oliwek Neutrale Monini
  • 10 gcukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Tartaletka

Sposób przygotowania:

  1. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, żółtko i wodę.
  2. Wyrabiaj do uzyskania gładkiego ciasta, owiń je folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 60 minut.
  3. Posyp blat mąką i rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.
  4. Wytnij małe kółka.
  5. Foremki do tartaletek spryskaj niewielką ilością tłuszczu, następnie ułóż w nich wycięte ciasto i uformuj je.
  6. Na wierzchu jednej foremki z ciastem połóż kolejną. Czynność powtórz, tworząc piramidę z trzech warstw ciasta.
  7. Piecz w 160°C przez 25-30 minut.
  8. Wyjmij tartaletki z foremek, gdy będą jeszcze letnie, żeby zapobiec ich pękaniu.
Składniki
  • 200 groszponki
  • 100 gmizuny
  • 50 gmięty
  • 1 sałata frisée
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 1 opak.musztardowca czerwonego
  • 2 czerwone pomarańcze
  • 1 opak.gruszek baby
  • 150 gmalin
  • oliwa z oliwek

Sałatka

Sposób przygotowania:

Wymieszaj sałaty i mikrozioła z oliwą z oliwek, dodaj pozostałe składniki.

Składniki
  • 300 gpurée z malin
  • 30 gcukru
  • 10 gpapryczki chili peperoni
  • 10 gtabasco
  • 5 gpektyny NH
  • 2 gagaru

Żelka z malin i chili

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki i zagotuj je.
  2. Gorącą całość przelej przez sito, pozbywając się resztek papryczki. Zostaw do wystudzenia.
  3. Podbij blenderem na gładki żel.
Składniki
  • 100 gmigdałów
  • 100 gorzechów laskowych
  • 50 gziaren słonecznika
  • 50 gpestek dyni
  • 30 gkremu na bazie białego octu balsamicznego o smaku jabłek
  • 30 gmiodu
  • 10 gsezamu
  • 5 gczarnuszki
  • 5 gpieprzu do steków Wiberg

Kruszonka

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe piecz przez 5 minut w 160°C, lekko wystudź, zdejmij skórkę.
  2. Migdały, orzechy, ziarna słonecznika, pestki dyni, sezam i przyprawy przełóż na papier i piecz w 160°C przez 5 minut.
  3. Wystudzone orzechy grubo posiekaj, dodaj krem balsamiczny i miód.
  4. Wymieszaj, aż całość zacznie się sklejać w kawałki.
  5. Kawałki przełóż na papier i piecz w 120°C przez 20 minut. Wystudź.
Sposób podania
Na talerz wyłóż ser w tartaletce, wokół ułóż sałatkę i dopraw ją żelką z malin albo wykonaj plating według własnej koncepcji.